Съединените щати в сряда сигнализираха за нова готовност да продадат

...
Съединените щати в сряда сигнализираха за нова готовност да продадат
Коментари Харесай

САЩ подкрепят Турция в желанията ѝ да модернизира своите Ф-16

Съединените щати в сряда алармираха за нова подготвеност да продадат осъвременени изтребители F-16 на Турция, като се приближиха към удовлетворяването на дългогодишната молба на съдружника ден, откакто Турция се съгласи Финландия и Швеция да се причислят към алианса на НАТО, написа " Ню Йорк Таймс ".

Високопоставени американски чиновници обявиха единствено часове по-рано, че президентът Байдън не се е пазарил с Турция в подмяна на нейната подкрепа за разширение на НАТО. Висш чиновник на администрацията сподели пред кореспонденти късно във вторник, че Турция не е поискала F-16 по време на договарянията.

Но висш чиновник на защитата беше прям, въпреки и неакуратен, когато беше запитан от кореспондент в сряда за поддръжката на администрацията за устрема на Турция за по-модерни военновъздушни сили.

" Силните турски отбранителни качества способстват за мощните отбранителни качества на НАТО ", сподели Селест Уоландер, помощник-министър на защитата.  " Министерството на защитата на Съединени американски щати изцяло поддържа проектите на Турция за рационализация на нейния флот F-16. "

Тя добави, че усилията да се помогне на Турция да придобие усъвършенстваните самолети  " би трябвало да се работи посредством нашите процеси на договаряне ", само че тя сподели, че Съединените щати " поддържат модернизацията на турската изтребителна флота, защото това е принос към сигурността на НАТО и затова американският сигурност. "

Срокът за вероятно съглашение сред Съединените щати и Турция за бойни самолети е неразбираем и съглашението евентуално ще изисква утвърждение от Конгреса.

Двустранните връзки с Турция са обтегнати от известно време, а Турция също загуби поддръжка в Конгреса. Ердоган през годините стана по-авторитарен, по-меркурен и по-труден като съдружник, като в същото време ускорява репресиите вкъщи на политическите противници и самостоятелната публицистика.

Преди да замине за срещата на върха на НАТО тази седмица в Мадрид, Ердоган сподели, че продажбата на F-16 ще бъде значим въпрос при срещата му с Байдън. Байдън изигра значима роля в настояването на Турция да вдигне обсада си по молбите за участие в НАТО на Швеция и Финландия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР