Съединените щати, след няколко пропуска, отново започнаха да създават антикитайски

...
Съединените щати, след няколко пропуска, отново започнаха да създават антикитайски
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания създават антикитайско НАТО

Съединените щати, след няколко пропуща, още веднъж започнаха да основават антикитайски съюз в Индийския и Тихия океан. Този път наподобява всичко върви добре. Англия се връща към имперската политика „ на изток от Суец “, има основа за евентуално азиатско НАТО: военният съюз AUKUS – англосаксонският блок на Вашингтон, Лондон и Канбера. Основните претенденти за алианса, водачите на района Япония и Индия, са все по-предпазливи към Китай. Какво може да се обърка?

Никога в новата история връзките сред Англия и нейната някогашна колония Австралия не са били толкоз близки, както през последните осем години. Това изказване беше направено от лондонския The Daily Telegraph в понеделник, цитирайки основаването през септември 2021 година на военно-политическия пакт AUKUS (Австралия-Обединеното кралство-САЩ) и „ уговорката на Лондон да „ наклони “ своята външна политика и политика за сигурност към Индо- Тихоокеански район ".

Ако от 70-те години на предишния век, от влизането на Англия в Европейската общественост, Лондон свиваше имперската си политика " на изток от Суецкия канал ", в този момент сме очевидци на противоположен развой, счита The Telegraph. Миналия петък Англия направи крачка към превръщането на оста Вашингтон-Лондон-Канбера в освен това.

Ръководителят на комисията по защита на Камарата на общините Тобиас Елууд предложи разширение на AUKUS посредством включване на Индия и Япония и като цяло превръщането на тристранния съюз в индо-тихоокеански аналог на НАТО.

Инициативата на английския парламентарист се появи синхронно с обявата на токийския " Sankei Shimbun ": Съединени американски щати, като част от " поддръжката " на Япония, обмислят опцията за разполагане на американски ракети със междинен обхват. По-специално се оповестява за новите хиперзвукови ракети LRHW и наземните крилати ракети Tomahawk.

Както отбелязва " Российская газета ", остров Кюшу е посочен като едно от местата за разполагане на ракети - географски покрай Китай, главният геополитически съперник на Япония. И дано прибавим, главният макрорегионален противник на Индия.

Както означи The Times of India на 3 февруари, Ню Делхи през последните пет години е похарчил към 24 милиарда $ за закупуване на задгранични оръжия (включително американско производство). Освен всичко друго, беше обявено, че Индия има намерение да закупи 850 дрона за наблюдаване на оперативната конюнктура наоколо до границите на Китай.

Очевидните опасения на Индия и Япония от укрепването на техния комшия обективно съответстват с главната (и също толкоз очевидна) цел на Съединените щати - да намерят ефикасен метод за въздържане и в идеалния случай намаляване или раздробяване на КНР.

Традиционният триумвират на старшия сътрудник - Съединени американски щати и младшите - Япония и Южна Корея, не е изцяло ефикасен. Най-малкото заради обстоятелството, че китайците от дълго време трансформират Южна Корея в собствен стопански и търговски сътрудник. Според Федерацията на корейската промишленост сред 1990 година и 2020 година търговията сред двете страни се е нараснала 40 пъти, до момента в който южнокорейският експорт за Европейски Съюз, Латинска Америка и Индия е намалял.

Вашингтон се пробва от доста години, най-малко от президентството на Барак Обама, да сътвори необятна антикитайска коалиция в Източна Азия, която да размени гореспоменатия триумвират. Първият сходен план, Транстихоокеанското партньорство, насърчавано от Обама (по създание комерсиално съглашение с редица страни в района, което отчасти изолира китайската стопанска система и принуждава китайците да играят по американските правила по въпросите на районната търговия) беше заровен от Доналд Тръмп под лозунга за нуждата от отбрана на ползите на американския бизнес.

Четиристранният QUAD (създаден при Джордж У. Буш и включващ Съединени американски щати, Индия, Австралия и Япония) беше по-успешен. През 2017 година водачите на четиримата се договориха да си сътрудничат по-тясно във връзка с сигурността, в това число за противопоставяне на китайските искания към цялото Южнокитайско море.

И най-после, британско-американо-австралийският AUKUS, основан през 2021 година, се трансформира в най-важната организация на Съединени американски щати, която сдържа Китай. Страните в действителност не скриха обстоятелството, че той е основан особено за военното въздържане на Китай. Самият Пекин назовава AUKUS организация, " провокираща военна борба в района ".

Пактът, несъмнено, е доста обещаващ и доста по-концентриран от условния QUAD. „ В момента QUAD е неофициален четиристранен разговор, който с изключение на проблемите на сигурността включва и филантропични въпроси. AUKUS е по-формализиран, фокусиран съвсем извънредно върху съдействието в региона на сигурността. Но в бъдеще от това може да се излюпи пълностоен съюз “, сподели Алексей Куприянов, началник на центъра за проучване на Индо-тихоокеанския район, ИМЕМО РАН, пред организация REGNUM.

Въпреки това, спрямо QUAD, AUKUS има един значим минус - той няма локално, районно наличие. Съединените щати и Англия са външни сили, а Австралия, въпреки и тихоокеанска, към момента не е южноазиатска или източноазиатска мощ. Ето за какво AUKUS, по мнението на Лондон и Вашингтон, би трябвало да включва водачите на съответните елементи от Индо-тихоокеанския район - т.е. Индия и Япония.

„ Беше явно, че сходни проекти рано или късно ще се появят. Въпросът е какъв брой евентуални членове желаят да се причислят към AUKUS. Всичко ще зависи от това какви отговорности ще би трябвало да поемат. Ако приказваме единствено за трансфер на технологии и разследващи данни, тогава за какво не. Ако от тях се изисква да вземат участие в антикитайски дейности при възможна офанзива против различен член на AUKUS, това в действителност ще значи присъединение към пълностоен защитителен съюз ”, изяснява Куприянов.

Изглежда, че тук не би трябвало да има специфични проблеми. И двете страни имат основателна причина да се опасяват от китайската агресия и двете страни (предвид техните армии и БВП) ще дадат значим принос за укрепването на AUKUS, в случай че се разшири. Според рейтинга на Global FirePower индийските въоръжени сили са 4-тата най-мощна войска в света (след въоръжените сили на Съединени американски щати, Русия и Китай), японските сили за самозащита са на 8-мо място. Според оценките на Световната банка и МВФ за 2022 година Индия и Япония са надлежно на 3-то и 4-то място след Китай и Съединени американски щати.

Но в действителност всичко не е толкоз просто. Въпреки съществуването на териториален спор с Китай, който от време на време се трансформира в престрелки на границата, Индия не е подготвена да влезе в AUKUS. През последните години министър-председателят Нарендра Моди се занимаваше с дипломатически маневри, не се оставяше да бъде замесен в никакви случки, опитваше се да построи modus vivendi с китайците - и не желае да се ангажира да взе участие в нападателните проекти на Англия и Съединени американски щати против Китай.

„ За Индия това е цялостно разкъсване с всичките й предходни политики, които тя е следвала от независимостта, и с цел да го направи, би трябвало да се случи нещо, което фрапантно трансформира салдото на силите в борда. Ами да вземем за пример конфликт с Китай с огромен брой жертви ”, изяснява Куприянов. Към днешна дата сходни конфликти не се чакат - даже единствено тъй като Индия и Китай имат нуклеарни оръжия и всеки огромен конфликт на границата може да докара до експлоадиране на нуклеарна война. Ню Делхи и Пекин схващат това, тъй че трезво се отнасят взаимно към ползите си.

Що се отнася до Япония, Съединени американски щати и Англия имат доста по-добри шансове. Японските управляващи (за разлика от Индия) не разполагат с нуклеарни оръжия. Те са по-близо до Китай и по-зависими от сигурността на източноазиатските търговски пътища, които Пекин е на път да поеме контрола. И най-после, японците са доста по-тясно интегрирани с американците, в сравнение с индийците, и доста по-уверени, че без Съединените щати ще изгубят в бъдеща война с КНР, която Токио счита за съвсем неизбежна.

Ето за какво Япония към този момент разгласи, че е подготвена да се впише в видимо непознати спорове в Източна Азия - да вземем за пример в отбраната на Тайван от китайска инвазия. И по тази причина може да се допусна, че японските управляващи ще дадат зелена светлина за присъединение към AUKUS, в случай че получат уместно предложение.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР