Съединените щати ще участват в съвместни военни учения с Индия

...
Съединените щати ще участват в съвместни военни учения с Индия
Коментари Харесай

CNN: САЩ ще участват във военно учение в близост до спорната граница на Индия с Китай

Съединените щати ще вземат участие в взаимни военни учения с Индия на по-малко от 100 километра от противоречивата граница на южноазиатската страна с Китай, съобщи CNN.

Според почитан офицер от индийската войска, осведомен с въпроса, военните учения ще се проведат в средата на октомври на височина 3000 метра в Аули в индийския щат Утаракханд и ще бъдат ориентирани към образование за водене на война на огромна височина.

Аули се намира на към 95 км от линията на автентичен надзор (ЛАК) - негостоприемно парче земя, на което почти е обрисувана противоречивата граница сред Индия и Китай.

Ученията ще се проведат като част от 18-ото издание на годишните взаимни учения, известни като " Yudh Abhyas " -- или " Военна процедура ".

Отношенията сред Индия и Китай са обтегнати след кървавия конфликт сред техни бойци в Хималаите през юни 2020 година, при който починаха минимум 20 индийски бойци и четирима китайски бойци.

Напоследък напрежението се увеличи още повече от това, че Китай построи мост над езерото Пангонг Цо, което се намира на границата -- ход, наказан от индийското държавно управление като " противозаконна окупация ".

По време на визитата си в Индия тази година командващият тихоокеанската войска на Съединени американски щати военачалник Чарлз Флин дефинира военното скупчване на Китай наоколо до противоречивата граница като " обезпокоително ".

Запитан за взаимните учения, представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати декларирал пред CNN, че партньорството с Индия е " един от най-важните детайли на общата ни визия за свободен и отворен Индо-тихоокеански район ".

" Един от значимите детайли на тези по-широки старания включва учения и подготвителни мероприятия, а " Yudh Abhyas " е едно такова годишно двустранно обучение, предопределено да усъвършенства оперативната съгласуемост и да усъвършенства съответните ни качества за справяне с редица провокации пред районната сигурност ", съобщи представителят.

Линията на автентичен надзор, едва дефинираната фактическа граница сред Индия и Китай, поражда вследствие на китайско-индийската гранична война от 1962 година, която е провокирана от дългогодишни исторически териториални различия.

Точното ѝ местонахождение може да бъде неразбираемо и към момента има спор сред Китай и Индия за това къде свършва едната страна и стартира другата.

Всяка военна провокация сред Индия и Китай може да има тежки последствия. И двете страни разполагат с нуклеарни оръжия.

Напрежението по границата сред двете страни ескалира, откакто бойци се бият с юмруци, камъни и бамбукови пръти с пирони в кървава свада, при която починаха минимум 20 индийски бойци през юни 2020 година в долината Галван, покрай Аксай Чин - област, следена от Китай, само че за която претендират и двете страни.

Въпреки че от този момент напрежението е намаляло, и двете страни поддържат огромно наличие на войски в граничния район, което покачва риска от евентуална неточност в изчисленията при положение на неочаквани и непредвидени конфликти.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР