Съединените щати ще продължат въздушните си удари в подкрепа на

...
Съединените щати ще продължат въздушните си удари в подкрепа на
Коментари Харесай

САЩ ще продължат въздушните удари в Афганистан, ако офанзивата на талибаните не спре

Съединените щати ще продължат въздушните си удари в поддръжка на афганистанската войска, в случай че талибаните не прекратят офанзивата си, която водят от началото на май в Афганистан, предизвести в Кабул началникът на американските военни интервенции в страната.

" Съединените щати ускориха въздушните си удари в поддръжка на афганистанските сили през последните дни и ние сме подготвени да продължим това високо ниво на поддръжка в идващите дни, в случай че талибаните продължат своите набези ", съобщи военачалник Кенет Маккензи, шеф на Централното командване на американската войска (Сентком), основано във Флорида и отговарящо за американската военна активност в 20 страни в Близкия изток и Централна и Южна Азия, в това число и в Афганистан.

През последните три месеца талибаните превзеха големи селски региони в Афганистан при мощна атака против афганистанските въоръжени сили, съвпадаща с началото на окончателното евакуиране на интернационалните сили от страната, което е съвсем завършило, напомня организацията. Афганистанските сили до момента оказваха слаба опозиция и към този момент управляват единствено административните центрове на провинциите и главните пътища.

" Искам да бъда явен, държавното управление на Афганистан ще бъде подложено на сурови тествания в идващите дни " от офанзивата на талибаните ", съобщи военачалник Маккензи. Но те /талибаните/ се заблуждават /.../ Тяхната победа не е неизбежна ", увери американският военачалник.

Близо 2400 мирни афганистански жители бяха убити или ранени през май и юни, след ескалацията на боевете сред талибанските бунтовници и афганистанските сили за сигурност. Това е най-високият брой на жертвите от началото на водене на статистиката през 2009 година по данни на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР