Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара

...
Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара
Коментари Харесай

Блинкън обеща на Украйна още 2 млрд. долара

Съединените щати ще дават на Украйна спомагателни 2 милиарда $ военна помощ, разгласи държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат ориентирани към вложения в промишлеността на Украйна, разясни Блинкън на взаимна конференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба.


Според разнообразни източници съветските елементи управляват към този момент над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области. Обстановката във Вовчанск на границата с Русия е доста комплицирана, удостовери представител на армията.


Американската военна помощ се концентрира върху изпращането в Украйна на системи " Пейтриът " и други системи за противовъздушна защита, съобщи Антъни Блинкън.


Американският държавен секретар съобщи още, че Съединените щати ще изпратят незабавно на Украйна муниции, бронирани машини, ракети и средства за противовъздушна защита, с цел да обезпечат бързото им снабдяване до фронтовата линия.

По думите ми Съединени американски щати не предизвикват Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия с оръжия, доставяни от Съединени американски щати, само че считат, че това е решение, което Киев би трябвало да вземе самичък за себе си.

Блинкен е първият почитан чиновник на Съединени американски щати, който пътува до Украйна, откакто предишния месец Конгресът на Съединени американски щати одобри пакет от военна помощ в размер на 61 милиарда $ след няколкомесечно закъснение. По време на визитата си той неведнъж акцентира трайната поддръжка на Вашингтон за Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати дойде във вторник с трен от Полша. Изненадващото посещаване има за цел да покаже солидарността на Съединени американски щати с Украйна, която се бори да отблъсне тежките съветски бомбардировки по североизточната си граница.

От месеци насам Киев е на опашката на бойното поле, защото съветските войски постепенно напредват, основно в Донецкия район на юг, възползвайки се от дефицита на украински бойци и артилерийски снаряди. Силите на Русия имат доста преимущество във връзка с живата мощ и боеприпасите.

Блинкен се надява да „ изпрати мощен сигнал за убеденост на украинците, които явно се намират в доста сложен миг ", съобщи американски чиновник.

 

Междувременно съветските войски заемат позиции по улиците на украинския граничен град Вовчанск в Харковска област, удостовери представител на украинската войска. Според репортери на западни медии в северната част на града се водят сражения. По-рано генералният щаб на украинката войска заяви, че изтегля войските в два региона в Харковска област - към Вовчанск и Лукянци. В същото време военните предизвестяват, че Русия струпва войски и по границата със Сумска област, евентуално в подготовка за нова офанзива.

От съветското министерство на защитата оповестиха, че са били свалени 10 ракети АТАКМС над Крим, изстреляни от Украйна тази нощ. Украински дронове са били обезвредени в Белгородска, Курска и Брянска област.

Заради усложнената конюнктура на фронта украинският президент Володимир Зеленски е отсрочил всичките си идни визити в чужбина. А съветникът му Михайло Подоляк назова " лицемерни " мненията на съветския президент Владимир Путин по отношение на вероятни договаряния за войната в Украйна.

В навечерието на визитата си в Пекин съветският президент съобщи, че поддържа мирния проект на Китай от 12 точки и акцентира, че Пекин схваща аргументите за рецесията в тяхната целокупност.

Владимир Путин поддържа проекта на Китай за спора в Украйна.
" Русия е отворена към разговор ", декларира Путин пред китайската осведомителна организация " Синхуа ". Американският държавен секретар Антъни Блинкън също разяснява изказването на Путин с думите, че в случай че Русия в действителност искаше да води договаряния, Украйна сигурно нямаше да откаже.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР