Съединените щати ще отпуснат повече от 550 милиона долара за

...
Съединените щати ще отпуснат повече от 550 милиона долара за
Коментари Харесай

САЩ ще финансират 553 милиона долара за дълбоководен терминал в Шри Ланка

Съединените щати ще провиснал повече от 550 милиона $ за дълбоководен контейнерен терминал в Шри Ланка, настояват публични лица, като планът се счита за противопоставяне на възходящото въздействие на Китай в Индийския океан.

Шри Ланка се намира на най-натоварения корабен маршрут в света, който свързва Близкия изток и Източна Азия, придавайки на нейните морски активи стратегическо значение.

Продължавайте да четете

листата от 4 елементаНови средства от МВФ за Шри Ланка може да се забавят, защото прегледът вижда дефицит на доходи Построеният от Китай пристанищен град на Шри Ланка буди страхове от бели слонове Китайски транспортен съд за проучване дебаркира в Шри Ланка след дипломатическо опълчване Шри Ланка възобновява пристанищната договорка с Индия, Япония на фона на опасенията на Китай завършек на списъка

Новият интернационален терминал Colombo West ще бъде с дължина 1,4 км, дълбочина 20 метра (0,16 благи дължина, дълбочина 66 фута) и годишен потенциал от 3,2 милиона контейнера.

Изгражда се от консорциум, управителен от индийската Adani Group – която по-рано тази година отхвърли обвиняванията в „ нагла “ корпоративна машинация от основан в Съединени американски щати пай продавач.

Съоръжението в Адани има приблизителна цена от 700 милиона $ и се намира директно до сходен ръководен от Китай пристан на разтегнатото пристанище на столицата.

Управляваната от държавното управление на Съединени американски щати Международна финансова корпорация за развиване (DFC) съобщи, че дава 553 милиона $ финансиране за плана, управителен от Адани.

Проектът, финансиран с частни заеми, се таксува като предоставящ сериозна инфраструктура за южноазиатската островна страна с капацитета да „ преобразува Коломбо в логистичен център от международна класа в пресечната точка на главните морски направления и нововъзникващите пазари “, сподели корпорацията.

„ Шри Ланка е един от основните директни центрове в света, като половината от контейнерните кораби минават директно през нейните води “, сподели шефът на DFC Скот Нейтън в Коломбо в сряда.

Подкрепеното от Съединени американски щати финансиране идва в миг, когато Шри Ланка се бори да се възвърне от тежка финансова и икономическа рецесия.


DFC беше основана преди пет години в отговор на огромната световна акция за създаване на инфраструктура в Китай, известна като самодейността „ Един пояс, веднъж “. Чрез него Пекин влага десетки милиарди долари всяка година в построяването на пътища, железопътни линии, пристанища и летища, нормално в разрастващите се страни, за поощряване на търговията.

Някои от тези планове провокираха несъгласия, измежду които пристанището Хамбантота на Шри Ланка на югоизточния бряг. Шри Ланка взе огромни заеми от Китай, с цел да построи пристанището и друга инфраструктура, в това число летище и град, построен върху рекултивирана земя.

Проектите не съумяха да завоюват задоволително доходи, с цел да изплатят заемите, и през 2017 година Шри Ланка нае пристанището в Хамбантота на Китай. Сделката, която даде на китайската компания 99-годишен лизинг, породи опасения по отношение на потреблението на „ дългови клопки “ от страна на Пекин за практикуване на въздействие в чужбина.

Междувременно морските действия на Китай към Шри Ланка също провокираха паника за районната мощ Индия през последните години. Две от подводниците на Пекин използваха управлявания от Китай пристан до развиването на Адани през 2014 година, макар мощната съпротива от Ню Делхи.

Индия и Съединени американски щати показаха опасения, че китайската опорна точка в Хамбантота може да даде на Пекин военно преимущество в Индийския океан. Миналата година пристанището беше хазаин на китайски проучвателен транспортен съд, който Индия упреква в шпионаж.

Шри Ланка обаче упорства, че няма да разреши пристанищата си за военна приложимост против която и да е друга страна.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР