Съединените щати ще дарят нови 200 млн. долара на Чехия

...
Съединените щати ще дарят нови 200 млн. долара на Чехия
Коментари Харесай

САЩ дариха над $300 млн. за чешката армия, докато Радев оплаква отбраната на България

Съединените щати ще дарят нови 200 млн. $ на Чехия като част от интернационалното военно съдействие, което цели модернизацията на чешката войска.

Помощта от Вашингтон е " частична отплата за въоръжението, което Чехия даде на Украйна ", оповестява американският дипломат в Прага Биджан Сабет.

Това е втората военна помощ от Съединени американски щати за Чехия след септември 2022 година, когато Конгресът oдобри 106 млн. $ за рационализация на чешките въоръжени сили.

По-голямата част от тях са обезпечени от пакета за подкрепяне на Украйна посредством подмяна на отбранителната продукция, дарена от Прага на Киев. Други средства бяха обезпечени по линия на фонда за битка против съветското въздействие, с което следва да се сътвори център за реакция на хакерски атаки в чешката войска.

През септември 2022 година беше утвърден и пакет от военна помощ от Съединени американски щати в размер на 200 млн. $ за усилване на сигурността и военната съгласуемост на армията на Словакия. Конгресът на Съединени американски щати позволи и над 288 млн. $ военна помощ за Полша.

Новината идва на фона на следващите изказвания на българския президент Румен Радев, че даването на военна помощ на Украйна заплашва поддръжката на личен защитителен потенциал.

Радев твърдеше още, че европейските сътрудници в НАТО не са обезщетени с нужната западна военна техника, когато се разделят със старите руски танкове или ПВО-системи в интерес на Украйна.

В. " Сега " припомня, че когато Чехия и Словакия предоставиха бронирани машини на украинската войска, получиха в подмяна танкове " Леопард " от Германия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР