Съединените щати се приближават към важна дата, която може да

...
Съединените щати се приближават към важна дата, която може да
Коментари Харесай

Какво ще стане с Биткойн и Етериум ако САЩ изпаднат в неплатежоспособност?

Съединените щати се доближават към значима дата, която може да има исторически последствия за международните пазари, създавайки евентуален риск от първото в историята им несъблюдение на дълговите отговорности.

Това събитие може да окаже значително влияние върху криптовалутите като Биткойн , Етериум и по-широкия крипто пазар.

Джанет Йелън, министърът на финансите на Съединени американски щати, насочи предизвестие преди няколко седмици, в което уточни, че държавното управление скоро ще изчерпи средствата си, в случай че таванът на дълга не бъде спрян или нараснал, евентуално още на 1 юни. При липса на съглашение сред законодателите във връзка с разноските Вашингтон няма да може да извърши финансовите си отговорности.

Предишни разногласия за тавана на дълга към този момент са разстройвали пазарите, като образец за това е продължителното противоречие през 2011 година, което докара до спад на S&P 500 с 16%, разтревожвайки вложителите, до момента в който не беше реализирано решение.

Сегашната обстановка обаче получи относително слаб отговор от Уолстрийт . След мрачните забележки на Йелън на 1 май S&P 500 се намали единствено с по-малко от 1%. За разлика от тях, Биткойн означи спад от над 7%, а Етериум – от близо 3% за същия интервал.

Макар че дебатите за тавана на дълга нормално генерират повече звук, в сравнение с значими вести, които да повлияят на пазара, Грег Магадини, шеф на отдел “ ” в Amberdata призна, че опцията за дефолт по дълга на Съединени американски щати не може да бъде изцяло изключена.

Магадини допуска, че в случай че държавното управление не извърши отговорностите си, рисковите активи като акциите и криптовалутите ще изпитат краткосрочни последствия. Това се дължи на евентуалното нарастване на разноските по заеми вследствие на спад в качеството на обезпечения от държавното управление дълг. Парадоксално, това би могло да увеличи доходността и да укрепи $ спрямо други активи.

Джеймс Бътърфил, началник на отдел “ ” в CoinShares, изяснява още, че доларът може да укрепне по време на банкрут на Съединени американски щати, защото американските търговци са склонни да връщат доларите си вкъщи по време на събития, свързани с понижаване на риска, като обменят задгранични валути и активи за щатски $. Той означи още, че макар че механически доларът би трябвало да се обезцени при положение на банкрут, опасенията на пазарните участници могат да провокират резултат на усилване, което не би било удобно за Биткойн.

Бътърфил предвижда усилване на $ и спад на Биткойн с приближаването на Съединени американски щати към формалната “ “, отнасяща се до датата, на която държавното управление няма да може повече да извършва финансовите си отговорности, както е разказано от Белия дом. Той акцентира сложността на сюжета и акцентира несигурността към точните резултати.

Магадини допуска, че Биткойн и Етериум може да реагират по друг метод, в случай че настъпи несъблюдение на отговорностите. Биткойн може да претърпи първичен спад, само че може да се възвърне заради ролята си на хедж против издадени от държавното управление валути, сходно на златото. От друга страна, Етериум би могъл да остане подтиснат, като се съобрази с представянето на софтуерните акции, защото постоянно се свързва с показателите, проследяващи софтуерните компании, като NASDAQ.

Позовавайки се на неотдавнашни събития, свързани с намаление на риска, Гордън Грант, съпредседател на отдела за търговия в Genesis, уточни, че Биткойн е показал по-значителни облаги спрямо Етериум след банкови сривове, като този, обвързван с Silicon Valley Bank през март. Въпреки това Грант посочи, че няма налични данни, които да демонстрират по какъв начин криптовалутите биха могли да реагират при невиждан случай на банкрут на държавното управление.

Както Грант, по този начин и Магадини акцентират нарасналата интензивност на пазара на Биткойн варианти, изключително измежду институционалните търговци, с приближаването на сюжета за банкрут. Това допуска, че търговците чакат нараснала волатилност на криптовалутата.

В последна сметка Грант изрази убеденост, че законодателите ще преодолеят разликите си и ще реализиран съглашение, както са го правили в предишното. Въпреки това той изрази опасения дали сходни събития ще зачестят в изискванията на все по-поляризиран политически климат и дали в миналото ще бъдат позволени напълно.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР