Съединените щати се ангажират с подкрепа за суверенитета и териториалната

...
Съединените щати се ангажират с подкрепа за суверенитета и териториалната
Коментари Харесай

Дипломатически совалки в подкрепа за Украйна в кризата с Русия

Съединените щати се ангажират с поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Това обръщение занесе в Киев държавният секретар Антъни Блинкен, откакто във Вашингтон изрекоха опасения, че Русия може да нахлуе в Украйна " във всеки миг ".

Посещението на Блинкен в украинската столица е част от дипломатически совалки, подхванати от Запада, в интервала на високо напрежение сред Москва и Киев.

Преди срещата с украинския президент Зеленски Антъни Блинкен предизвести, че Кремъл се готви да изпрати още войски към Украйна и по този начин ще може в къси периоди да предприеме нападателни дейности.

" Ние декларирахме, че избираме дипломатическо решение на спора. Това е най-отговорното нещо. В същото време обяснихме на Москва, че в случай че възобнови експанзията против Украйна, това ще има съществени последствия ", сподели Блинкен.

Вашингтон отпуска още 200 млн. $ за сигурността на Украйна, само че държавният секретар изрази в Киев вяра, че Русия ще се придържа към пътя на дипломацията и мира.

" Искам да благодаря персонално на президента Байдън и на американската администрация за увеличението на военната помощ за Украйна и за поддръжката, която, сигурен съм, ще продължи и в бъдеще ", сподели Зеленски.

Според американски представител, представен от Ройтерс, Русия може " всеки миг " да нахлуе в Украйна. Подобни опасения изрече по-рано в Москва първият посланик на Германия след среща с съветския си сътрудник.

" През последните седмици над 100 000 съветски военни, техника и танкове бяха ситуирани без причина покрай Украйна. Трудно е да не виждаме в това опасност ", сподели Аналена Бербок, външен министър на Германия.

" Ние никого с нищо не заплашваме, само че чуваме закани по наш адрес. Не можем да приемем условия, засягащи дейностите на нашите въоръжени сили на личната ни земя ", сподели външният министър на Русия Сергей Лавров.

Бербок уточни, че Германия ще пази главните европейски полезности, даже в случай че се наложи да заплати висока цена.

В Брюксел преди ден министър председателят Олаф Шолц предизвести, че Германия е подготвена да разиска прекъсването на газопровода " Северен поток 2 ", в случай че Русия нападне Украйна. Руският външен министър от своя страна акцентира, че задачата на плана е енергийната сигурност на Германия и на цяла Европа.

Докато текат дипломатическите совалки, в Беларус идват съветски войски за маневри, чиято задача е отбиване на нахлуване извън.

Докъде е подготвен да стигне Западът, с цел да поддържа Украйна? В четвъртък американският държавен секретар ще разиска обстановката в Берлин с сътрудниците си от Англия, Франция и Германия. В петък той ще беседва в Женева с съветския външен министър Лавров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР