Съединените щати санкционираха граждани и компании от Сърбия, Венецуела и

...
Съединените щати санкционираха граждани и компании от Сърбия, Венецуела и
Коментари Харесай

САЩ санкционираха сърби, венецуелци и латвиец заради закона "Магнитски"

Съединените щати глобиха жители и компании от Сърбия, Венецуела и Латвия поради световния закон " Магнитски ".

В прессъобщение по тематиката, оповестено в Международния ден на битката срещу корупцията, Бюрото за надзор на задгранични активи (OFAC) към Министерството на финансите свързва ограниченията против 40 физически лица и компании с декрет, ориентиран против причинители на " съществени нарушавания на човешките права и корупция ".

Заради обособен декрет двама представители на управляващите във Венецуела са глобени поради значимата си роля в режима на президента Николас Мадуро. Цялото имущество и активи на посочените в листата и всевъзможни компании, които са тяхна мажоритарна благосъстоятелност, са блокирани, не разрешават се на американски жители и компании всевъзможни преводи, свързани с тях или организациите им.

Кой е в листата

Девет сръбски жители , свързани със Слободан Тешич, един от най-важните оръжейни търговци на Балканите, към този момент е в листата със възбрана за пътешестване на Организация на обединените нации за нарушавания на оръжейно ембарго за Либерия. Съединени американски щати означават, че той " директно или непряко " е предоставял подкупи и финансова поддръжка, " водил е евентуални клиенти на скъпи ваканции, плащал е за образованието на децата им в западни учебни заведения или университети и е употребявал огромни подкупи, с цел да си обезпечи контракти. "

Въпреки наложените му наказания Тешич продължава да прави търговия с оръжия като " безмълвен сътрудник в фирмите, които косвено има и ръководи ". Заради тази активност са глобени Горан Андрич (като " един от най-близките му сътрудници, представлявал Тешич в разнообразни интернационалните продажби " ), Небойша Шаренац, Зоран Петрович, Никола Бъркич, Желимир Петрович, Сретен Цветкович и Есад Капиджич. Санкции се постановат и на свързани с Тешич компании, в които работят деветимата сръбски жители.

Двама венецуелци - Густаво Адолфо Бискаино Хил и Хуан Карлос Дугарте Бадрон - които сред април 2016 година и юни 2018 година поредно са оглавявали Административната работа за идентификация, миграция и имиграция и забъркани в корупция, обвързвана с продажба на паспорти. Също по този начин венецуелци, работещи в службата, са били елементи от така наречен колективи - въоръжени прочавистки групи, които се изправяха против протестиращите.

В листата е и кметът на латвийския град Вентспилс (в западна Латвия, шестият максимален в страната) Айварс Лембергс. Той е на власт от 1988 година и е разследван за корупция, пране на пари и корист с власт. Според Съединени американски щати " латвийският олигарх... управлява (организации) посредством политически партии и корумпирани политици и редовно употребява тези организации и лица за лична икономическа изгода. " Освен това той се възползва от въздействието върху управлението на партиите за свои цели в държавното управление. Заключенията на министерството са и причина в листата да са четири организации, свързани с него.

Включени са и няколко камбоджански жители , виновни за корупция, персонално облагодетелстване или други нарушавания.

Защо се постановат глобите

Глобалният закон " Магнитски " влезе в действие преди две години, откакто през 2012 година бе признат подобен закон единствено против съветски извършители на човешките права. Той носи името на съветския юрист Сергей Магнитски, защитавал ползите на американски фонд, упрекнат от съветските управляващи, откакто разкри данъчна машинация, ощетила фонда. Магнитски умря в съветски затвор при неизяснени условия.

В пояснителните бележки към известието на финансовото министерство се споделя, че на 20 декември 2017 година президентът Доналд Тръмп е подписал декрет, с който открива, че нарушаванията на човешките права и корупцията в страни отвън Съединени американски щати са се разраснали дотам, че нарушават стабилността на интернационалната политическа и икономическа система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР