Съединените щати са предложили на Словакия да ѝ продадат 12

...
Съединените щати са предложили на Словакия да ѝ продадат 12
Коментари Харесай

Словакия ще получи хеликоптери от САЩ с отстъпка, когато дари МиГ-29 на Украйна

Съединените щати са предложили на Словакия да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, откакто Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна. Това заяви министърът на защитата Ярослав Над в сряда, представен от Ройтерс.

Само ден по-рано президентът Румен Радев сподели, че изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна до момента в който ръководи служебното държавно управление.

и в общата европейска поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Радев и министърът на защитата Димитър Стоянов настояват, че времето на тройните покупко-продажби е отминало и не може да се реализира рационализация за сметка на даряване на въоръжение на Украйна.

Ярослав Над сподели, че неговото държавно управление към момента би трябвало да утвърди договорката, по силата на която ще заплати 340 млн. $ за три до четири години за пакет на стойност над 1 милиарда $.

Останалата част ще бъде покрита по програмата на Съединени американски щати за задгранично военно финансиране (FMF), заяви словашкият боен министър във Facebook. Сделката включва елементи, образование и над 500 ракети AGM-114 Hellfire II (въздух-земя).

" Тази оферта е извънредно преференциална и ще усили доста отбранителния капацитет на Словакия ", сподели Над.

Словакия сега не разполага с бойни хеликоптери. Страната пенсионира флота си от изтребители МиГ-29 предишното лято и разчита на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за защита на въздушното си пространство.

Миналата седмица Словакия стана вторият от съдружниците на Украйна след Полша, който ѝ даде изтребители. Според Киев те са от решаващо значение за отбиване на продължаващата към този момент година инвазия на Русия.

Заедно с предлагането на американско съоръжение, Словакия ще получи 250 млн. евро (269 млн. долара) отплата от Европейския съюз, заяви Над.

Той сподели още, че офертата за хеликоптерите се дължи частично на поддръжката за прилежаща Украйна, а също и на непряка отплата за забавената доставка на изтребителите F-16, които страната поръча през 2018 година, а в този момент би трябвало да дойдат през 2024 година

Словакия също по този начин ще даде част от своите руски системи за противовъздушна защита " Куб ". Още при започване на войната на Русия в Украйна Братислава подари систeмите си С-300, които са най-модерните от създадените в Съюз на съветските социалистически републики. В подмяна НАТО разположи Противовъздушна отбрана системи Patriot от Германия и Нидерландия за запазване на въздушното пространство на страната.

Българската войска не може да поддържа нито изтребителите МиГ-29, нито ракетните си комплекси, защото те са създадени в Съюз на съветските социалистически републики и се ремонтираха извънредно от Русия. Въпреки това Радев и служебното държавно управление отхвърлят да ги дават на Украйна.
 Неразкритите гърмежи в сянката на войната на Русия в Украйна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР