Съединените щати са нанесли още един удар по силите на

...
Съединените щати са нанесли още един удар по силите на
Коментари Харесай

САЩ нанесе нови удари срещу хутите в Йемен

Съединените щати са нанесли още един удар по силите на хутите в Йемен в опит да се отбрани корабоплаването в Червено море.

Рано в събота локално време ескадреният миноносец " Карни " е изстрелял ракети " Томахоук " " с цел да понижи способността на хутите да нападат плавателни съдове, в това число търговски кораби ", се споделя в изказване на Въоръжените сили на Съединени американски щати в X.

At 3:45 a.m. (Sana’a time) on Jan 13., U.S. forces conducted a strike against a Houthi radar site in Yemen. This strike was conducted by the USS Carney (DDG 64) using Tomahawk Land Attack Missiles and was a follow-on action on a specific military target associated with strikes…
— U.S. Central Command (@CENTCOM)
Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че първичните удари са били ориентирани към способността на хутите да съхраняват, изстрелват и насочват ракети или безпилотни летателни апарати, които групировката употребява през последните месеци, с цел да заплашва корабоплаването в Червено море.

Американо-британската офанзива е понижила потенциала на хутите да правят нови набези, твърди Пентагонът, като прибавя, че в 28 обекта са били изумени 60 цели.

Съобюава се за детонации във военни бази покрай летищата в столицата Санаа и третия йеменски град Таиз, както във военноморска база в основното йеменско пристанище на Червено море Ходейда и военни обекти в крайбрежната провинция Хаджа.

Новите набези идват единствено ден откакто.
Ислямистката формация е виновна за поредност от набези и превземания на товарни кораби, които минават сред Суецкия канал и Аденския залив - един от най-важните транспортни направления за международната търговия.Напрежението в региона крие евентуален риск за веригите на доставки на горива и артикули сред Близкия изток, Китай и Европа.В резултат на въздушните удари в четвъртък Цената на вид " Брент " се повиши с близо 4% до 80,55 $ за барел.
" Ще се уверим, че ще отговорим на хутите, в случай че продължат с това възмутително държание ", съобщи американският президент Джо Байдън, представен от организация „ Ройтерс “.

Администрацията на Байдън извади хутите от листата на Държавния департамент на " задграничните терористични организации " през 2021 година

Попитан от кореспонденти преди часове дали счита, че терминът „ терористичен “ разказва придвижването в този момент, Байдън отговори утвърдително.

" Смятам, че те са такива ", сподели той.

Хутите, които управляват Сана и огромна част от западната и северната част на Йемен, оповестиха, че няма да спрат атакатите си против районното мореплаване. Те започнаха да атакуват кораби, свързани с Израел и Съединени американски щати в Червено море, малко откакто стартира войната в Газа поради офанзивите на " Хамас " на израелска територия.

Междувременно фрагменти от дронове на малкия екран на хутите " Ал-Масира " демонстрираха стотици хиляди хора в Сана, които скандират лозунги против Израел и Съединени американски щати.



" Вашите удари по Йемен са тероризъм ", сподели Мохамед Али ал-Хути, член на Върховния политически съвет на хутите, като добави, че " Съединените щати са дяволът. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР