Съединените щати са издали близо 30 000 визи на кубински

...
Съединените щати са издали близо 30 000 визи на кубински
Коментари Харесай

САЩ са издали над 30 000 визи за кубинци през тази година

Съединените щати са издали близо 30 000 визи на кубински жители от януари насам според новите правила за влизане в страната, целящи прекъсване на незаконната миграция, съобщи пред Агенция Франс Прес заместник-посланикът на Съединени американски щати в Хавана Бенджамин Зиф.


Миналата година към 300 000 кубинци са се отправили незаконно към Съединени американски щати.

През януари посолството на Съединени американски щати в Хавана възобнови издаването на визи за кубинци, четири години откакто задачата беше затворена на фона на поредност от мистериозни " звукови офанзиви " против дипломатическия личен състав.

Зиф не оповестява какъв брой кубинци са подали молби за визи досега.

Но той съобщи, че издаването на туристически и бизнес визи към този момент е спряно.

" Имам по-малко от една трета от личния състав, който имах преди пет или шест години в консулския отдел. Докато не разполагам с цялостен личен състав, не мога да осигуря пълноценно обслужване ", сподели Зиф.

" Кубинското държавно управление не ни разрешава да получим къщи за новопостъпилите консули, тъй че не можем да имаме повече личен състав за консулските интервенции. Не ни разрешава и да внасяме материали за ремонт на посолството. Всъщност това е по-скоро логистична спънка, в сравнение с политическа спънка ", сподели дипломатът.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп беше поставил завършек на политиката на отвореност към Куба, стартирана от неговия предходник Барак Обама.

Когато Джо Байдън встъпи в служба при започване на 2021 година, той даде обещание да преразгледа политиката на Съединени американски щати по отношение на Куба. Но политиката му се втвърди след антиправителствените митинги на острова през юли 2021 година и последвалото потушаване на недоволството.

Миналата година Вашингтон и Хавана възобновиха договарянията по въпросите на миграцията на фона на внезапното увеличение на броя на кубинците, които бягат от острова в изискванията на дълбока икономическа рецесия.

Зиф съобщи, че броят на незаконните мигранти, които си проправят път от Куба към Флорида, е намалял през последните пет месеца от " десетки дневно " до " десетки на седмица ".

Той отхвърли многократните обвинявания от страна на Хавана, че глобите на Съединени американски щати са причина за миграционното бягство.

" Кубинското държавно управление е отговорно за кубинската стопанска система ", сподели той.

" Бъдещето на Куба като демократична и просперираща страна зависи от Куба, а не от Съединените щати. Миграцията не е стопански въпрос. В Куба миграцията е подбудена от неналичието на вяра ", добави той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР