Съединените щати решиха да ускорят плановете за разполагане на модернизирана

...
Съединените щати решиха да ускорят плановете за разполагане на модернизирана
Коментари Харесай

САЩ ускоряват разполагането на модернизирана ядрена бомба B61-12 в Европа - Топ новини

Съединените щати взеха решение да ускорят проектите за разполагане на осъвременена гравитационна бомба B61-12 в Европа, която би трябвало да дойде там през декември, заяви Politico в четвъртък, цитирайки дипломатическа депеша и двама души, осведомени с казуса.

Според Politico публични представители на Съединени американски щати споделиха на закрита среща на НАТО в Брюксел, че разполагането на усъвършенствана бомба, в началото планувано за пролетта на 2023 година, е било изместено за декември.

„ Като се има поради възходящият размер и мащаб на нуклеарната изразителност на Русия, част от съдружниците желаеха продължение на консултациите в НАТО, с цел да се подсигурява непрекъсната подготвеност и поредни известия “, се споделя в телеграмата, която е написана, с цел да бъде публикувана измежду чиновници на Пентагона и Държавния департамент.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър сподели пред Politico, че Съединените щати „ няма да разискват детайлности за нашия нуклеарен боеприпас “ и сподели, че модернизацията на нуклеарните оръжия B61 е в ход от години. Райдър сподели, че самодейността за подмяна на по-стари оръжия с осъвременени е „ част от от дълго време планувани и планувани старания за рационализация “ и „ по никакъв метод не е обвързвана с настоящите събития в Украйна и не е била ускорена по никакъв метод “.

Въпреки това, написа Politico, решението на Вашингтон да замени оръжия в складове в Европа за евентуална приложимост идва на фона на нараснало напрежение сред Запада и Русия.

Съединените щати за първи път тестваха гравитационната си бомба B61-12 на 1 юли 2015 година, а осъвремененото нуклеарно оръжие влезе в произвеждане през декември 2021 година Националната администрация за нуклеарна сигурност на Съединени американски щати съобщи, че модернизацията ще помогне да се удължи експлоатационният живот на бомбата с минимум 20 години.

Русия неведнъж е предупреждавала, че тези проекти на Съединени американски щати са намерено провокативни и опонират на изказванията на Вашингтон, че се стреми към цялостно нуклеарно разоръжаване.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР