Съединените щати призоваха гражданите си в Ирак да напуснат незабавно

...
Съединените щати призоваха гражданите си в Ирак да напуснат незабавно
Коментари Харесай

САЩ призовават гражданите си незабавно да напускат Ирак. Светът в тревога иде ли война

Съединените щати приканиха жителите си в Ирак да изоставен неотложно страната, а държавният секретар Майк Помпейо популяризира посредством Туитър видеозапис, показващ съгласно него иракчани, танцуващи по улиците и радващи се на гибелта на иранския военачалник Касем Солеймани от въздушен удар на Съединени американски щати в Багдад, съобщи Франс прес.

" Иракчани, танцуващи на улицата в поддръжка на свободата; признателни за това, че военачалник Солеймани към този момент го няма ", написа Помпейо в разяснение към клипа, показващ навалица, която тича по една улица с вдигнати флагове и лозунги. Помпейо не прецизира произхода на видеозаписа, нито къде е сниман.

Според фотограф на Агенция Франс Прес десетки иракчани, протестиращи от месеци против властта в Багдад и нейния настойник Иран, са танцували тази заран с радостни крясъци на багдадския площад " Тахрир ". " Аллах отмъсти за гибелта на мъчениците ", разяснява пред Агенция Франс Прес участник в митингите, по време на които починаха близо 460 души и бяха ранени 25 хиляди,

Видни републиканци в Съединени американски щати приветстваха въздушния удар против иранския военачалник Касем Солеймани, разпореден от президента Доналд Тръмп и на часа неодобрен от противниците им демократи.

" Оценявам смелите дейности на президента Доналд Тръмп против иранската експанзия ", написа в Туитър авторитетният републикански сенатор Линдзи Греъм, непосредствен съдружник на държавния водач. " До иранското държавно управление: в случай че желаете още, ще получите и още ", заплаши той и добави: " Ако иранската експанзия продължи и в случай че работех в иранска петролна рафинерия, щях да помисля за преквалификация ".

" Отбранителните дейности на Съединени американски щати против Иран и подкрепяните от него групировки дават отговор на получените от тях ясни предизвестия. Те взеха решение да подценен тези предизвестия, защото смятаха, че президентът на Съединени американски щати не може да работи поради вътрешните различия у нас. Крайно неприятна преценка ", съобщи сенаторът републиканец Марко Рубио.

Генерал Солеймани " единствено си получи заслуженото ", посочи републиканският сенатор Том Котън.

Министерство на външните работи на Русия обаче предизвести, че убийството на военачалник Касем Солеймани ще ускори напрежението в целия Близък изток.

Москва преглежда това ликвидиране като " рискована стъпка, която ще провокира повишаване на напрежението в целия район ", показва ведомството, като напомня " преданата работа на Солеймани " в отбрана на иранските национални ползи.

" Поднасяме откровени съболезнования на иранския народ ", прибавя съветската дипломация.

Неудобна обстановка с неразбираеми последици

" В един миг се наложи усещането, че обстановката в Багдад е престанала да се утежнява: протестиращите се отдръпнаха от стените на американското посолство, смятаха да обезпечат на депутатите от иракския парламент време, с цел да стартират полемики за вероятно евакуиране на американските войски. Но след ракетния удар, вследствие на който бе погубен Солеймани, Съединени американски щати се озоваха в обстановка, когато е мъчно да се предскаже по-нататъшното развиване на събитията ", съобщи Арва Деймън, сътрудник на телевизия Си Ен Ен в Багдат, представена от Българска телеграфна агенция. 

Междувременно наблюдаващият на Си Ен Ен Фарид Закария подсети, че генералът " бе прекомерно известен в Ирак и е считан там за воин ". " Решението за унищожаване на Солеймани може да има извънредно съществени последствия ", счита той.

Пентагонът съобщи, че ракетният удар, умъртвил Солеймани, е бил нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп и става дума за " отбранителни дейности за отбрана на американски публични лица и военнослужещи в чужбина ".

Солеймани " интензивно е разработвал проекти за набези над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия район. Той също по този начин е одобрил осъществените тази седмица набези над посолството на Съединени американски щати в Багдад ", се споделя в изказването на американското министерство на защитата, представено от Франс прес и ДПА.

Израелският министър на защитата Нафтали Бенет насрочи за тази заран незабавно заседание с военното командване и шефовете на тайните служби, с цел да разиска въпроси на сигурността след убийството на иранския военачалник Касем Солеймани при въздушен удар на Съединени американски щати в Ирак. Това заяви в. " Джерузалем пост ", осведоми ТАСС.

По данни на вестника в срещата ще взе участие и началникът на израелския Генерален щаб Авив Кохави.

Агенцията цитира и известия, съгласно които в подтекста на последните събития в района министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху счита да редуцира визитата си в Гърция и да се върне в родината. Израелската войска в това време е решила да затвори за туристи планината Хермон.

Конгресът на Съединени американски щати пък не е бил авансово известен за нанасянето на ракетен удар в Ирак, съобщи ръководителят на комисията по външните работи в Камарата на представителите, демократът Елиът Енгъл.

" Този удар беше осъществен без известяван, нито съвещания с Конгреса ", уточни Енгъл в официално съобщение.

Китай също прикани Съединени американски щати към въздържане след убийството на Касем Солеймани. Те не престават да се опълчват на потреблението на мощ в интернационалните връзки, по информация от китайското външно министерство. Китайското външно министерство изрази угриженост и прикани към опазване на самообладание след американския въздушен удар в Ирак.

Настояваме всички страни в спора и изключително Съединени американски щати да запазят самообладание и да проявят въздържаност, с цел да бъде избегната нова ескалация на напрежението, съобщи представителят на министерството Гън Шуан и добави, че мирът и стабилността в Близкия изток би трябвало да бъдат непокътнати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР