Съединените щати призоваха днес Сърбия да изтегли войските, които е

...
Съединените щати призоваха днес Сърбия да изтегли войските, които е
Коментари Харесай

САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово

Съединените щати приканиха през днешния ден Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, съобщи Франс прес.

" Ние виждаме огромни сръбски военни сили по границата с Косово ", в това число " невиждано разполагане " на артилерия, танкове и пехотни елементи, сподели представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да разяснява риска от вероятно навлизане в Косово, чиято самостоятелност Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е доста високо.

" Заради последните събития КейФОР " - силите, ситуирани от НАТО в тази някогашна сръбска провинция - " ще усилят наличието си " в нейната северна част, акцентира Кърби. Той обаче не бе в положение да посочи дали става въпрос просто за прекачване на бойци от КейФОР в Северно Косово или за чисто нарастване на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се е обадил по телефона през днешния ден на сръбския президент Александър Вучич, с цел да изрази угриженост от обстановката и да " подчертае нуждата от неотложно понижаване на напрежението и връщане към разговора ". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, заяви Кърби.

Впоследствие Белият дом добави в изказване, представено от Ройтерс, че Съливан е изразил пред Курти безпокойствие от разполагането на сръбски военни елементи по продължение на границата с Косово.

Двамата разискали водения с посредничеството на Европейския съюз разговор сред Косово и Сърбия. Това " е единственото дълготрайно решение за обезпечаване на непоклатимост в цяло Косово ", подчертал Съливан.

Косовски служител на реда бе погубен от засада рано сутринта в неделя. По-късно денем полицията простреля трима души от групата сърби, направили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР