Съединените щати предупредиха Турция през последните дни за износа към

...
Съединените щати предупредиха Турция през последните дни за износа към
Коментари Харесай

САЩ с предупреждение към Турция за износа на химикали и микрочипове в Русия - Свят

Съединените щати предизвестиха Турция през последните дни за износа към Русия на химикали, микрочипове и други артикули, които може да бъдат употребявани във военните старания на Москва в Украйна и подчертаха, че това може да докара до санкции за турските компании или банки, нарушаващи глобите, съобщи Ройтерс.

Браян Нелсън, почитан представител на американското финансово министерство по въпросите на глобите, посети турски представители от държавното управление и частния бранш в четвъртък и петък, с цел да призове за по-добро съдействие за спирането на потока от такива артикули.

По време на срещите си Нелсън съобщи, че забележителен растеж в износа към Русия слага турските компании в " изключително уязвимо състояние по отношение на репутационни и санкционни опасности " или загуба на достъп до пазарите на Г7.

Те би трябвало да подхващат " спомагателни защитни ограничения, с цел да избегнат преводи, свързани с евентуални прехвърляния на технологии с двойна приложимост, които може да бъдат употребявани от съветските военно-индустриални комплекси ", съобщи той.

Нелсън означи още, че съветските олигарси продължат да купуват парцели и да закотвят яхтите си в Турция.

На срещите в Анкара и Истанбул Нелсън и водената от него делегация са обърнали внимание на износа на стойност десетки милиони долари към Русия, който е провокирал безпокойства, съгласно почитан американски представител, поискал анонимност.

" Не е изненада, че Русия интензивно се пробва да се възползва от историческите стопански връзки, които има с Турция ", уточни той. " Въпросът е какъв ще бъде турският отговор ".

Членката на НАТО Анкара се опълчва по принцип на широкомащабните наказания против Русия, само че декларира, че те няма да бъдат заобикаляни в Турция, като упорства Западът да даде каквото и да било доказателство за това.

Западните страни вкараха надзор върху износа и наказания след съветската инвазия в Украйна преди близо година. Въпреки това каналите за доставки от Хонконг, Турция и други търговски центрове останаха отворени.

Позовавайки се на съветски митнически данни, Ройтерс заяви през декември, че през седемте месеца до 31 октомври в Русия са постъпили компютърни и други електронни съставни елементи на стойност минимум 2,6 милиарда $. От тях артикули на стойност минимум 777 млн. $ са създадени от западни компании, чиито чипове са открити в съветски оръжейни системи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР