Съединените щати поискаха от Международния съд в Хага да отхвърли

...
Съединените щати поискаха от Международния съд в Хага да отхвърли
Коментари Харесай

САЩ настояват Международният съд да отхвърли иска на Иран за замразените активи

Съединените щати желаеха от Международния съд в Хага да отхвърли изказванията на Техеран, че Вашингтон нелегално е разрешил на съдилищата да замразяват активи на ирански компании, оповестява " Ройтерс ".

Иран заведе дело против Вашингтон през 2016 година за хипотетично нарушение на контракт за другарство от 1955 година, позволявайки на американските съдилища да замразят активи на ирански компании, в това число 1,75 милиарда $ на Централната банка на Иран, които да бъдат дадени като обезщетение на жертвите на терористични офанзиви.

Искът на Иран би трябвало да бъде отритнат напълно заради правилото на " нечистите ръце ", съобщи Ричард Висек, юридически консултант на Държавния департамент на Съединени американски щати.

По негови думи Техеран не може да подава тъжба по отношение на американските съдилища, конфискуващи ирански активи, защото дейностите, довели до замразяването на активите, са резултат от противозаконното държание на самия Иран.

Вашингтон твърди, че Иран първи е нарушил контракта, спонсорирайки интернационалния тероризъм. Ислямската република обаче отхвърля да поддържа тероризма.

Договорът за другарство от 50-те години на предишния век е подписан доста преди Ислямската гражданска война в Иран през 1979 година, при която е свален подкрепяният от Съединени американски щати шах, заради което следва спиране на връзките сред двете страни.

След като Иран подаде два желае въз основа на контракта от 1955 година, който дава юрисдикцията на Международния съд, Вашингтон публично се отдръпна от съглашението през 2018 година

В понеделник Иран съобщи, че Съединените щати са разрешили на " промишлеността на правосъдни разногласия " против ирански компании да процъфтява в нарушаване на контракта.

Международният съд, прочут още като Световен съд, е висшият съд на Организация на обединените нации, който се занимава със разногласията сред обособени страни. Решенията му са обвързващи, макар че институцията няма власт да ги наложи, а Съединените щати и Иран са измежду дребното страни, които към този момент са пренебрегвали решенията му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР