Съединените щати подготвят нов пакет от военна помощ за Украйна

...
Съединените щати подготвят нов пакет от военна помощ за Украйна
Коментари Харесай

САЩ готвят военна помощ за Украйна за 1 млрд. долара

Съединените щати приготвят нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1 милиард $, оповестява организация Ройтерс в миг, когато Русия трансферира главните си сили от Донбас в Запорожието и Херсон.

Дълги конвои от военни камиони, танкове, артилерия и друга бойна техника, ориентирана на запад към долното поречие на Днепър, е главното доказателство за извода на английското военно разузнаване, че Москва трансферира залога си от Донбас към южна Украйна.

Друго доказателство съгласно Лондон е скупчването на батальонни тактически групи на полуостров Крим - в непосредствена непосредственост до окупирания Херсон.

Придвижването на толкоз войски наподобява в прорез с политическите цели, декларирани от Кремъл още при започване на войната - изтъквам, " избавление " на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка национална република. В началото на юли Русия съумя да завладее цялата Луганска област, само че редица основни градове в Донецка област като Краматорск и Славянск са към момента в украински ръце.

Не е ясно дали прехвърлянето на войски към Херсон е за нова атака или за защита против все по-успешните украински контраатаки в региона. Според организация Ройтерс следващият пакет американска помощ за украинската войска включва муниции за наличните далекобойни ракетни системи HIMARS, само че не и за още такива системи, а наличните 16 са незадоволителни за огромна контраатака. Въпреки това, в случай че успее да си върне Херсон и северното крайбрежие на Азовско море, Украйна ще пресече и сухопътния кулоар, свързващ Крим с Русия. Освен това контролът върху Днепър обезпечава снабдяването с прясна вода на полуострова, анексиран от Москва през 2014 година.

В региона е и Енергодар - градчето, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа. След вчерашния обстрел там един от реакторите остава изключен, а рискът от пожар и радиоактивен теч също остава, твърди украинският оператор " Енергоатом ". Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли обясненията на Москва, че обстрелът е дело на украинските военни, и подкани окупаторите да позволен до централата експерти от Международната организация за аточна сила.

Източник БНР

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР