Съединените щати поддържат силен икономически растеж, докато Китай е изправен

...
Съединените щати поддържат силен икономически растеж, докато Китай е изправен
Коментари Харесай

Ще успее ли икономиката на Китай да задмине САЩ?

Съединените щати поддържат мощен стопански напредък, до момента в който Китай е изправен пред закъснение, което обрисува противоположни траектории за двете най-големи стопански системи в света.

Есуар Прасад, професор от университета Корнел и някогашен чиновник на МВФ, счита, че вероятността Брутният вътрешен продукт на Китай да изпревари този на Съединени американски щати понижава.

Той предизвести за евентуална ескалация на световния протекционизъм и геополитическото напрежение, в случай че някогашният президент Доналд Тръмп се върне на власт, насърчавайки американския изолационизъм и засилвайки въздействието на Пекин.

Икономиката на Съединени американски щати е мощна, само че въпреки всичко

Икономиката на Съединени американски щати остава мощна с помощта на гъвкавия пазар на труда, подкрепящите фискални политики и устойчивата финансова система, подпомагаща дребните и междинните предприятия в сложни времена като пандемията. Въпреки положителните резултати на Съединени американски щати не престават да съществуват опасения по отношение на въздействието на забавянето на международната стопанска система, както и по отношение на възходящия държавен дълг и лихвените заплащания спрямо приходите.

Федералният запас се отнася внимателно към инфлационния напън и се стреми към меко приземяване посредством рационални корекции на паричната политика. Докато рестриктивните мерки в предлагането отслабват, Фед остава внимателен и е подготвен да поправя лихвените проценти последователно, в случай че е належащо.

Китайски стопански вероятности

Неотдавнашните дейности на Китай за стимулиране на икономическата интензивност акцентират опасенията за отслабваща инерция на растежа и спад на акциите. Предизвикателствата включват демографски промени, неустойчив пазар на недвижими парцели и неустановеност във връзка с нов модел на напредък, което затруднява поддържането на темпове на напредък.

Въздействие на президентските избори в Съединени американски щати

Потенциалното завръщане на Тръмп може да докара до ескалация на международния търговски протекционизъм, задълбочаване на геополитическото напрежение и до комерсиална и финансова фрагментация. Това би могло да отслаби частните вложения, което ще се отрази отрицателно на финансовите пазари и икономическия напредък.

От друга страна, то би могло да даде опция на Китай да ускори икономическото и геополитическото си въздействие, изключително в Азия.

В резюме, Съединени американски щати и Китай се движат по противоположни стопански пътища, като разнообразни провокации и неустановеност оформят световния стопански пейзаж.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР