Съединените щати планират да отпускат данъчен кредит до 7500 долара

...
Съединените щати планират да отпускат данъчен кредит до 7500 долара
Коментари Харесай

ЕС се противопоставя на помощите за купуване на електромобил в САЩ

Съединените щати възнамеряват да отпускат данъчен заем до 7500 $ за закупуване на електрически автомобил, само че при изискване, че е създаден в Съединени американски щати и е с американска батерия, оповестява в. " Ле-з-еко ". Според Европейската комисия обаче тази мярка е дискриминационна за задграничните производители.

Съединени американски щати са си сложили за цел половината от продаваните през 2030 година коли да бъдат екологично чисти.

След осемнайсет месеца договаряния, Законът за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA) беше гласуван от Сената в неделя и се чака да бъде признат от Камарата на представителите. Но още преди влизането в действие на този текст, който е ориентиран изключително мощно към запазване на климата и здравето, някои разпореждания провокират неодобрение. Сред тях е плануваният данъчен заем до 7500 $ за пазаруване на електрически автомобил. Помощта е обвързана с изискването колата да е съединена в американски цех и да има създадена в Съединени американски щати батерия.

Според Европейския съюз обаче този проектозакон визира трансатлантическите търговски връзки и е дискриминационен за задграничните автомобилостроители.

Говорителката на Европейска комисия Мириам Гарсия Ферер дефинира наредбата като несъвместима с разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО). " Данъчните заеми са значима насърчителна мярка за стимулиране на търсенето на електрически автомобили, на би трябвало да се уверим, че въведените ограничения са обективни ", акцентира тя.

Предложението за тази мярка в Съединени американски щати се преглежда в миг, когато страните членки на Европейски Съюз поставят старания да усилят личното си произвеждане на електрически акумулатори благодарение на големи вложения. В момента има над 20 плана за създаване на фабрики за акумулатори в Европа, в които след време могат да работят сред 3 и 4 милиона души, отбелязва комисията.

С Европейската комисия е склонен и Съюзът за автомобилни нововъведения, сплотяващ американски и задгранични автомобилостроители, които съставляват съвсем всички продавани в Съединени американски щати коли.

Според неговия ръководител Джон Бозела към 70 % от електрическите модели, продавани сега в Съединени американски щати, няма да дават отговор на изискванията за приемане на данъчен заем при закупуването им.

Според организацията критериите за произхода на съставените елементи за батериите би трябвало да бъдат разширени. Бозела приканва Вашингтон да включи страни производителки, които имат контракти за групова защита със Съединени американски щати като членките на НАТО, Япония и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР