Съединените щати отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър

...
Съединените щати отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър
Коментари Харесай

В САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг

Съединените щати означиха 50 години от гибелта на Мартин Лутър Кинг. Чернокожият герой за цивилен права беше погубен на 4 април 1968 година

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Mark Humphrey
Камбанен звън в доста църкви в Съединени американски щати означи 50-годишнината от гибелта на Мартин Лутър Кинг - именитият бранител на гражданските права. Възпоменателни церемонии се състояха в Мемфис, Атланта и Вашингтон, както и на други места в страната.

На 4 април 1968 година в 18:01 ч. локално време чернокожият свещеник е смъртоносно ранен с патрон на балкона на мотел в Мемфис, където отишъл да поддържа стачкуващи служащи, които дават отговор за почистването на боклука. Смъртта му на 39-годишна възраст провокира безредици в редица огромни градове на Съединени американски щати. Знаменитостите също уважиха паметта на Мартин Лутър Кинг.
Тараджи Хенсън, актриса: Фактът, че ходя по този килим като кино звезда - това е въздействието, което е оказал той на моя живот.Теса Томсън, актриса: Мисля, че той е икона, легенда! Едно от невероятните неща, които той сподели на хората е по какъв начин да се провеждат в общности.Тина Ноулс, майка на Бионсе: Какво значи Мартин Лутър Кинг за мен? Той е воин! Един от великите герои! Невероятен мъж и огромно завещание за нас!
Мартин Лутър Кинг се бори за расова правдивост и ненасилие. На 28 август 1955 година произнася фамозната си тирада " Имам една фантазия " пред към 250 000 стачкуващи във Вашингтон по време на " похода за трудова претовареност и независимост ". Година по-късно е почетен с Нобеловата премия за мир за ненасилствената си опозиция за расовата сегрегация. В края на живота си свещеник Кинг изрично се опълчва на Виетнамската война, навличайки си гнева на политиците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР