Съединените щати одобриха искането на Япония за закупуване на 400

...
Съединените щати одобриха искането на Япония за закупуване на 400
Коментари Харесай

САЩ одобриха сделка за 400 ракети с далечен обсег за Япония

Съединените щати утвърдиха настояването на Япония за закупуване на 400 ракети " Томахоук ", което е част от устрема на Токио да укрепи защитата си макар новия разговор с Китай, съобщи Агенция Франс Прес.

Държавният департамент заяви, че утвърждава продажбата на стойност 2,35 милиарда $, която включва два вида ракети " Томахоук " с обхват на деяние 1600 км.

Държавният департамент съобщи, че продажбата е ориентирана към " възстановяване на сигурността на главен съдружник, който е фактор за политическа непоклатимост и стопански прогрес в Индо-тихоокеанския район ".

Продажбата " ще усъвършенства способността на Япония да посрещне актуалните и бъдещите закани, като даде стандартна ракета земя-повърхност със забележителен обхват на деяние, която може да обезврежда възходящите закани ", се споделя в изказването.

През февруари министър-председателят Фумио Кишида съобщи пред парламентарна комисия, че държавното управление му търси 400 ракети " Томахоук " като част от огромни ограничения в региона на защитата.

Япония е разтревожена от възходящото военно въздействие на Китай, в това число от ученията му към Тайван, както и от ракетните тествания на Северна Корея, която има нуклеарно оръжие.

Сделката за ракетите продължава макар разговора с Китай, ориентиран към понижаване на напрежението.

През последните дни китайският президент Си Дзинпин се срещна поотделно с Кишида и президента на Съединени американски щати Джо Байдън в границите на срещата на върха за Азиатско-тихоокеанския район в Сан Франциско. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР