Съединените щати очакват приемственост в отношенията между Тайван и САЩ

...
Съединените щати очакват приемственост в отношенията между Тайван и САЩ
Коментари Харесай

Американски дипломати се срещнаха с лидерите на Тайван

Съединените щати чакат последователност в връзките сред Тайван и Съединени американски щати при новото тайванско държавно управление, а задължението на Съединени американски щати към острова е непреклонен, съобщи някогашен почитан американски чиновник пред президента на Тайван Цай Инг-вен.

Лай Чин-те от ръководещата Демократическа прогресивна партия завоюва президентските избори в събота, както се очакваше, и ще встъпи в служба на 20 май. Той се счита за покровител на независимостта на островната страна, която Китай счита за своя провинция.

Стивън Хадли, някогашен консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, и водената от него делегация, разговаряха и с Лай Чин-те.

 
Въпреки че Китай продължава да се натрапва в Тайван с военни и други действия в „ сивата зона “, Тайван е в положение да се оправи умерено с всичко това и да работи дружно със Съединените щати и други интернационалните сътрудници, които споделят същата философия – поддържане на статуквото на непоклатимост в Тайванския пролив.
Лай Чин-те – определен за президент на Тайван 

Администрацията на Джо Байдън се притеснява, че изборите, преходът и новото държавно управление ще доведат до ескалация на напрежението с Пекин, който оказва боен и стопански напън върху Тайван, с цел да отстоява претенциите си за суверенитет.

Китай гневно се опълчва на всеки ход, който допуска публично признание на Тайван, и се чака визитата на Съединени американски щати да провокира мощно неспокойствие в Пекин.

На 14 януари китайското външно министерство осъди държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън за това, че е поздравил Лай за успеха му. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР