САЩ обявяват пакет от военна помощ от 345 милиона долара за оспорвания Тайван

...
Съединените щати обявиха военна помощ от 345 милиона долара за
Коментари Харесай

Съединените щати обявиха военна помощ от 345 милиона долара за Тайван, увеличавайки подкрепата за самоуправляващия се остров, който е заявен от Китай.

Пакетът ще включва „статии за отбрана“, военно образование и обучение, каза администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в изявление в петък.

Съобщението на Белия дом не дава подробности за оръжията или оборудването, които ще бъдат предоставени, но медии, цитиращи неназовани официални лица, казаха, че доставките ще включват преносими системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси за малки оръжия и разузнавателно оборудване.

Съобщението предизвика бърз упрек от страна на Пекин, който обеща да „обедини“ демократично управлявания Тайван с континенталната част на Китай със сила, ако е необходимо.

В изявление Liu Pengyu, говорител на китайското посолство във Вашингтон, каза, че САЩ трябва да спрат да продават оръжие на Тайван и „да спрат да създават нови фактори, които биха могли да доведат до напрежение в Тайванския пролив“.

САЩ не признават официално Тайван, който има само 13 дипломатически съюзници, но се стреми да засили отбраната си на фона на все по-агресивната позиция на Пекин спрямо острова, включително редовни нахлувания на военни самолети и военноморски кораби.

По-рано този месец Китай проведе големи военни учения около Тайван за втори път тази година, като изпрати десетки военни кораби и самолети близо до бреговата линия на Тайван.

Въпреки че Вашингтон подкрепя независимостта на Тайван съгласно политиката си за „Един Китай“, законите на САЩ го изискват да подкрепя отбраната на острова, чийто оспорван статут произтича от оттеглянето на победения Гоминданг на острова в края на гражданската война в Китай.

Вашингтон одобри милиарди долари военна помощ за Тайпе през последните години, включително сделка за 8 милиарда долара за доставка на 66 изтребителя F-16 до 2026 г.

Подкрепата на Байдън за Тайван и клонящата към независимост администрация на Цай Инг-уен допринесе за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, който обвини САЩ, че са превърнали острова в „буре с барут“.

Последният пакет от помощ на Вашингтон идва, след като Конгресът на САЩ упълномощи Байдън да изтегли помощ за Тайван от американски военни запаси, бърз метод за предоставяне на оборудване, което отразява помощта на Вашингтон за Украйна след нахлуването на Русия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР