Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на принципите за ядрена

...
Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на принципите за ядрена
Коментари Харесай

САЩ упрекнаха Русия в нарушаване на принципите за ядрена безопасност

Съединените щати упрекнаха Русия в нарушение на правилата за нуклеарна сигурност, съобщава " Ройтерс ".

Те показаха безпокойствие от продължаващия руски обстрел по нуклеарни обекти в Украйна.

Вашингтон обаче показва, че засега не са открити признаци на изпускане на радиация.

" Следим известията за нанесени вреди на изследователския център в Харков. Краткосрочният риск за сигурността е невисок, само че продължаващият обстрел от страна на съветските военни по нуклеарни обекти би трябвало да бъде прекратен ", написа в Туитър американският енергиен министър Дженифър Гранхолм.

Вчера генералният шеф на научно-изследователския център в Харков Микола Шулга заяви, че територия на института е била изумена от съветски снаряди по време на сражения. Центърът, в който има нуклеарно гориво, обаче не е бил обиден.

Независимо от това Шулга предизвести, че всяка възможна бъдеща вреда на оборудването на центъра може да съставлява заплаха.

Също през вчерашния ден украинското държавно дружество за произвеждане на нуклеарна сила " Енергоатом " заяви, че всички украински атомни електроцентрали работят устойчиво, само че личният състав на Запорожката АЕЦ, който беше хванат от съветските сили, е подложен на психически напън.

Регулаторът увери, че нивата на радиация във всички централи не са се трансформирали.

Преди дни МААЕ загуби връзка с АЕЦ " Чернобил ", където две седмици 200 души личен състав е под обсада на съветските сили, които управляват централата.

Запорожката АЕЦ също е под контрола на руснаците от една седмица. В нея избухна пожар, откакто централата беше обстрелвана от съветски военни. Пожарът беше загасен и не аргументи вреди. МААЕ обаче загуби връзка и със Запорожката АЕЦ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР