Съединените щати облекчиха режима на санкции за внос на селскостопански

...
Съединените щати облекчиха режима на санкции за внос на селскостопански
Коментари Харесай

САЩ премахват ограниченията за внос на торове от Русия

Съединените щати облекчиха режима на наказания за импорт на селскостопански артикули от Русия, в това число разрешаване на доставките на храни, торове и репродуктивни материали. Това оповестиха от Министерството на финансите на Съединени американски щати, представени от ТАСС.

Според оповестения документ от рестриктивните мерки с изключение на някои селскостопански артикули се изваждат медикаменти, здравно съоръжение, аварийни елементи и програмен продукт, нужни за действието му, както и средства, свързани с предварителна защита, диагностика или лекуване на COVID-19.

Белият дом по-рано удостовери, че глобите против Руската федерация не засягат филантропичната помощ.

След началото на съветската инвазия против Украйна Съединени американски щати и груповия Запад постановиха невиждани стопански и финансови наказания на Руската федерация, които блокираха съвсем изцяло опцията за всевъзможни търговски връзки, като глобите в началото не засегнаха износа на енергоизточници от Русия, само че в следствие Съединени американски щати и други страни постановиха възбрана и за този импорт.

Още с повишаването на природния газ през есента бе наранено тежко производството на селскостопански торове и някои фабрики в Западна Европа стопираха производството им.

Това сложи под въпрос опцията за торене на селскостопанските посеви напролет, което пък води след себе си риск от международна продоволствена рецесия.

Освен това поради военните дейности в Украйна пораждат опасения за реколтата в тази страна, която е главен производител на зърнени култури и слънчоглед и главен техен експортьор за страните от Африка и Близкия изток. Блокирането на черноморските пристанища на Украйна също би затруднило износа на сходни артикули.

На фона на всички тези събития доста страни постановиха краткотрайни забрани за експорт на съществени хранителни артикули като пшеница, царевица и растително масло.

Русия възнамерява да усили експортните си квоти за азотни и сложни торове, се споделя в изказване на съветското министерство на стопанската система в четвъртък, представено от Ройтерс.

Русия е главен производител на калиеви, фосфатни и азотосъдържащи торове, които са основни хранителни субстанции за културите и почвата. Тя създава повече от 50 милиона тона годишно от тях, което съставлява 13% от общото количество в света, като ги изнася основно за Азия и Латинска Америка.

През ноември 2021 година Москва реши да ограничи износа на азотни торове и комплицирани азотни торове за интервала от 1 декември до 31 май, с цел да помогне за ограничение на по-нататъшното нарастване на цените на храните на фона на по-високите цени на газа.

Според икономическото министерство, квотите ще бъдат увеличени с 231 000 тона за азотни торове и с 466 000 тона за сложни торове. Предишната квота за експорт на съветски азотни торове беше 5,9 милиона тона, а тази за комплицирани азотосъдържащи торове беше 5,35 милиона тона.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР