Съединените щати нямат право да се намесват в проблемите между

...
Съединените щати нямат право да се намесват в проблемите между
Коментари Харесай

Китай скастри САЩ да не се месят в проблемите му с Филипините

Съединените щати нямат право да се намесват в проблемите сред Китай и Филипините. Това предизвестиха от китайското външно министерство, оповестява " Ройтерс ".

Изявлението идва в миг на тлеещо напрежение поради спорове в противоречивите води на Южнокитайско море.

" Съединени американски щати не са страна по въпроса за Южнокитайско море и нямат право да се намесват в проблем сред Китай и Филипините ", акцентира представителят на министерството Мао Нин на постоянен брифинг. Думите му бяха в отговор на въпрос по отношение на поръчката на Съединени американски щати, че ще пазят Филипините.

Китай и Филипините са имали няколко борби на високо равнище в Южнокитайско море, най-много в противоречивите води към Втория Томас Шол, част от островите Спратли.

В неделя китайски транспортен съд се сблъска с филипински кораб, след което Манила осъди " най-строго " " рисковите блокиращи маневри " на кораба.

" Обещанието на Съединени американски щати за отбрана на Филипините не би трябвало да накърнява суверенитета и морските ползи на Китай в Южнокитайско море и нито да разрешава и предизвиква противозаконните искания на Филипините ", посочи Мао.

Вчера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в Белия дом, че ангажиментът на Америка към защитата на Филипините остава " стоманен " и упрекна Китай, че работи " рисково и нелегално " в Южнокитайско море.

" Всяка офанзива против филипинските самолети, плавателни съдове или въоръжени сили ще задейства нашия Договор с Филипините за взаимна защита ", предизвести Байдън по време на взаимна среща с премиера на Австралия.

Съединените щати и Филипините наскоро се споразумяха за нови насоки в своя Договор за взаимна защита от 1951 г. В насоките към този момент категорично се загатва, че уговорките за взаимна защита ще бъдат приложени при положение на въоръжено нахлуване против която и да е от двете страни " където и да е в Южнокитайско море ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР