Съединените щати неофициално са попитали Турция дали е готова да

...
Съединените щати неофициално са попитали Турция дали е готова да
Коментари Харесай

САЩ са поискали Турция да изпрати своите руски системи С-400 на Украйна

Съединените щати импровизирано са попитали Турция дали е подготвена да изпрати своите съветски системи за противоракетна защита С-400 в Украйна, с цел да оказват помощ на Киев да се бори с съветските сили. Възможността е малко евентуална, а информацията е на три самостоятелни източника, представени от Ройтерс. Представители на Вашингтон са отправили импровизирано въпроса си към турските си сътрудници. Източници на медията настояват, че той е бил предмет на къси неофициални диалози по време на визитата на заместник-държавния секретар Уенди Шърман в Турция по-рано този месец.

Администрацията на Байдън моли съдружници, които са употребявали съветско съоръжение и системи, в това число С-300 и С-400, да обмислят прехвърлянето им в Украйна. Идеята, която съгласно анализатори сигурно ще бъде отхвърлена от Турция, беше част от по-широка полемика сред Шърман и турски чиновници за това по какъв начин Съединените щати и техните съдружници могат да окажат по-голяма поддръжка на Украйна.

Турските управляващи не са коментирали предлагането на Съединени американски щати за прекачване на системите С-400 на Анкара, които са обект на дълготраен спор сред двамата съдружници в НАТО. Турски анализатори считат, че сходна стъпка би провокирала голям брой проблеми на Анкара, вариращи от механически трудности, свързани с инсталирането и употребата на С-400 в Украйна, до политически страхове от реакцията на Москва.

Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и има положителни връзки и с двете. Тя съобщи, че нашествието е неприемлива и изрази поддръжка за Украйна, само че също по този начин се опълчи на глобите против Москва, като в същото време предложи да посредничи.

Анкара е дефинирала деликатно своята изразителност, с цел да не обиди Москва, с която има тесни връзки в региона на енергетиката, защитата и туризма. В същото време Анкара продаде военни дронове на Киев и подписа договорка за взаимно произвеждане на повече, което разгневи Кремъл. Турция също се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР