Съединените щати неофициално повдигнаха пред Турция малко вероятната възможност да

...
Съединените щати неофициално повдигнаха пред Турция малко вероятната възможност да
Коментари Харесай

САЩ предлагат на Турция да прехвърли закупените от Русия ракетни системи С-400 в Украйна

Съединените щати импровизирано повдигнаха пред Турция малко евентуалната опция да изпратят своите съветски системи за противоракетна защита С-400 в Украйна, с цел да A оказват помощ да се бори с нахлуващите съветски сили, съгласно три източника, осведомени с въпроса.

Представителите на Съединени американски щати са показали предлагането през последния месец пред турските си сътрудници, само че не е било отправяно съответно или публично искане, описват източниците на “Ройтерс”. Те също споделят, че това е било за малко упоменато по време на визитата на заместник-държавния секретар Уенди Шърман в Турция по-рано този месец.

Идеята, която съгласно анализаторите сигурно ще бъде отхвърлена от Турция, е била част от по-широката полемика сред Шърман и турските чиновници за това какво Съединените щати и техните съдружници могат да създадат повече за поддръжка на Украйна и по какъв начин да подобрят двустранните връзки.

Турските управляващи не са коментирали нито едно предложение на Съединени американски щати, обвързвано с прехвърлянето на Украйна на системите С-400, които са обект на дълготраен спор сред двамата съдружници в НАТО.

Служителите на турското Министерство на външните работи не са открити незабавно за коментар.

Турските източници и анализатори споделят, че всяко сходно предложение би било недопустимо Турция, като цитират проблеми, вариращи от механически трудности, свързани с разполагането и употребата на С-400 в Украйна, до политически опасения като удара, с който Анкара евентуално ще се сблъска от Москва.

Вашингтон неведнъж е молил Анкара да се отърве от издигнатите в Русия батареи за ракети земя-въздух, откогато първата доставка дойде през юли 2019 година Съединените щати постановиха наказания на турската отбранителна промишленост и отстраниха Турция, членка на НАТО, от програмата за изтребители Ф-35 като резултат.

Анкара съобщи, че е била принудена да избере С-400, защото съдружниците не са дали оръжия при приемливи условия.

Американските чиновници желаят да се възползват от този миг, с цел да привлекат Турция назад в орбитата на Вашингтон. Усилията за намиране на " креативен " способи за възстановяване на обтегнатите връзки се форсираха през последните седмици, макар че до момента нито едно съответно предложение не е набрало известност, настояват източници от Съединени американски щати и Турция.

„ Мисля, че всички знаят, че С-400 е дълготраен проблем и може би това е моментът, в който можем да измислим нов метод за решение на този проблем “, сподели Шърман пред турския ефирен канал “Хабертурк” в изявление на 5 март.

Не беше ясно какво тъкмо е имала поради тя и Държавният департамент не е дал отговор на въпроси по отношение на нейните мнения. Белият дом не е дал отговор на настояването за коментар по отношение на предлагането, направено по време на визитата ѝ в Турция.

Усилията са също по този начин част от по-широк опит на администрацията на Байдън да отговори на молбата на украинския президент Владимир Зеленски да се помогне за отбраната на небето на Украйна. Руските или руски системи за противовъздушна защита като С-300 и С-400, които са притежавани от други съдружници на НАТО, са търсени.

Източник, осведомен със замисъла на Съединени американски щати, споделя, че Вашингтон обмисля тази опция вследствие на възобновените старания за възстановяване на връзките в миг, когато Анкара е уплашена от съветската интервенция в Украйна.

Турският президент Ердоган не е получил съответна информация от съветския президент Владимир Путин по отношение на проектите за пълномащабна офанзива против Украйна, споделя различен източник, осведомен с полемиките.

Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и има положителни връзки и с двете. Тя съобщи, че интервенцията е неприемлива и изрази поддръжка за Украйна, само че също по този начин се опълчи на глобите против Москва, като в същото време предложи да посредничи.

Анкара е дефинирала деликатно своята изразителност, с цел да не обиди Москва, настояват анализаторите. Анкара има тесни връзки с Москва в региона на енергетиката, защитата и туризма. Но Анкара също продава военни дронове на Киев и е подписала договорка за взаимно произвеждане на повече, което разгневи Кремъл. Турция също се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия, както и на присъединението на Крим през 2014 година

„ Турция съумя да върви по ръба на бръснача и прехвърлянето на съветски С-400 сигурно ще докара до сериозен съветски яд “, сподели Арън Щайн, шеф на проучванията в основания във Филаделфия Институт за външна политика. „ И за Ердоган С-400 се трансформира в знак на турския суверенитет, тъй че размяната му не би била единствено цветя и рози”, безапелационен е той.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР