САЩ може да посредничат в граничния спор между Ливан и Израел: Съветник на Белия дом

...
Съединените щати може да се включат в посредничеството в края
Коментари Харесай

Съединените щати може да се включат в посредничеството в края на граничен спор между Ливан и Израел, който предизвика напрежение и трансгранично насилие през последните месеци, старши каза съветникът на Белия дом.

В края на двудневното си посещение в Ливан в четвъртък Амос Хохщайн каза, че е „естествено“ да се реши проблемът, като се основава на очертаването през 2022 г. на морската граница между двете страни.

Старшият съветник на Белия дом каза, че е посетил Южен Ливан по време на пътуването си, „за да разбере и научи повече за това какво е необходимо, за да може потенциално да се постигне резултат“.

„Време е да чуя другата страна и да направя оценка дали това е подходящият момент“, каза той.


Очертаването на морската граница накара Ливан да започне дейности по проучване в морето миналата седмица.

Демаркационната линия между Ливан и Израел е известна като Синята линия, граница, която ООН маркира, когато израелските сили се изтеглиха от Южен Ливан през 2000 г. след окупация, започнала по време на Гражданската война в Ливан през 1982 г.

През последните няколко месеца се наблюдават пикове на насилие по границата с изстрелване на ракети срещу Израел след израелски атаки срещу палестинци и сили, принадлежащи към ливанската шиитска мюсюлманска групировка Хизбула, която се бие с израелските сили.

Село Гаджар е в центъра на напрежението. То е разделено от синята линия между Ливан и Израел, но последният е окупирал цялото село от 2006 г. насам, а ливанските власти казаха, че Израел изгражда стена около целия град.

Израел се оплака на ООН за палатки във военен стил, които Хизбула е издигнала близо до Гаджар.

Служебният външен министър на Ливан, Абдала Бу Хабиб, каза, че разрешаването на граничния спор може да облекчи това напрежение.

Мироопазващите сили на ООН UNIFIL бяха домакини на срещи между Ливан, Израел и ООН по въпроса.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР