Съединените щати изваждат от днес Турция от схемата за търговски

...
Съединените щати изваждат от днес Турция от схемата за търговски
Коментари Харесай

САЩ прекратиха търговските преференции на Турция

Съединените щати изваждат от през днешния ден Турция от схемата за търговски преференции, позволяваща безмитен импорт на хиляди артикули на американския пазар. Програмата е за разрастващите се страни и Белият дом стимулира решението си с нивото на икономическо развиване на Турция. Същевременно Вашингтон понижава митата за импорт на турска стомана от 50 на 25 %.

 © БГНЕС
Турция към този момент не дава отговор на критериите за присъединяване в комерсиалните преференции, разгласи Вашингтон. Преразглеждането на статута ѝ стартира през август на фона на дипломатически спор.

Турция показва, че мярката опонира на желанието на двамата президенти комерсиалният стокообмен да доближи 75 милиарда $.

По-високите американските мита за турски стомана и алуминий бяха средство за напън върху Анкара за освобождението на американския свещеник Андрю Брънсън, арестуван по обвинявания в тероризъм. Пасторът беше освободен през октомври, само че двустранните връзки останаха напрегнати, в това число поради проектите на Турция да купи съветско оръжие и другите ползите в Сирия.

Турция бе измежду 120 страни в американската стратегия за търговски преференции. По нея през 2017 година Съединените щати са внесли близо 18 на 100 от целия си импорт от Турция.
 Съединени американски щати изключиха Турция от листата на разрастващите се страни Съединени американски щати изключиха Турция от листата на разрастващите се страни
Съединените щати изключиха Турция от листата на разрастващите се страни, което поставя завършек на преференциалания търговски режим със страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР