Съединените щати и западните съюзници обвиниха Русия в разпространяване на

...
Съединените щати и западните съюзници обвиниха Русия в разпространяване на
Коментари Харесай

Русия и Западът си размениха обвинения в ООН за дезинформация за химически оръжия

Съединените щати и западните съдружници упрекнаха Русия в разпространение на агитация , дезинформация и " нелепости " в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с изказванията, че детайли от биологически оръжия са били създавани в Украйна, заяви Ройтерс.

В петък съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небезня изпрати дълъг документ до Съвета за сигурност и до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, в който са изложени обвиняванията на Москва, че в Украйна съществуват " военни биологически стратегии ".

" (Руското) министерство на защитата получава от ден на ден материали и ги проучва. Ние ще продължим да осведомяваме интернационалната общественост за противозаконната активност, осъществявана от Пентагона на украинска територия ", сподели Небезня пред Съвета за сигурност.

Той още веднъж съобщи, че Русия има сведения за " прекачване от украинските националисти на отровни химически субстанции в някои региони, с цел да извършат провокации и да обвинят за това Русия ", заяви ТАСС. Според съветския представител Русия не твърди, че Украйна има военна биологическа стратегия, а че такаваимат Съединени американски щати, а Украйна е била употребена " на мрачно ".

Това беше вторият път в границите на две седмици, в който 15-членният Съвет за сигурност заседава по тематиката по искане на Русия, напомня Ройтерс.

Постоянният представител на Англия Барбара Удуърд дефинира съветското писмо като " дезинформация на обезверените " . " Ние видяхме повтаряне на аматьорска дезинформация, която обсъдихме и отхвърлихме предишния петък. Това беше нелепост тогава, нелепост е и в този момент ", сподели тя пред Съвета в петък.

Организация на обединените нации съобщи по-рано, че няма информация за каквито и да било стратегии за биологическо оръжие в Украйна , а заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу сподели пред Съвета за сигурност, че международната организация няма " мандат, нито механически и действен потенциал " да проверява съветската информация.

Постоянният представител на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфилд упрекна съветския си сътрудник, че предходната седмица е произнесъл " дрънканица от странни тайни теории ". " Тази седмица ние чуваме още доста от същото, неща, които звучат, като че ли са му били препратени с верижен имейл от някакъв мрачен ъгъл на интернет. Президентът Байдън има дума за този жанр приказки: " Щуротии ", сподели тя.

Томас-Грийнфилд сподели още, че е " допустимо Русия да възнамерява да употребява химически или биологични сътрудници против украинския народ ", само че не приведе доказателства за безпокойството на Вашингтон .

Русия свика петъчната среща на Съвета за сигурност вместо запланувано гласоподаване на квалифициран от Русия апел за достъп до филантропична помощ и отбрана на цивилните в Украйна. Дипломати обявиха, че предлагането нямало да бъде утвърдено , а Небезня упрекна западните страни в " невиждан напън " против него.
Пред Съвета за сигурност Небезня дефинира " опитите на Вашингтон да упрекна Русия в желание да употребява биологическо или химическо оръжие в Украйна " като " връх на цинизма ", заяви ТАСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР