Съединените щати и Япония планират значително актуализиране на Договора за

...
Съединените щати и Япония планират значително актуализиране на Договора за
Коментари Харесай

САЩ и Япония предоговарят ключов договор

Съединените щати и Япония възнамеряват доста актуализиране на Договора за взаимна защита, подписан през 1960 година, с цел да се опълчват на Китай. Това заяви Financial Times (FT), като се базира на осведомени източници.

Според тях президентът Джо Байдън и министър-председателят Фумио Кишида ще разгласят на 10 април проекти за преструктуриране на военното командване на Съединени американски щати в Япония за усилване на оперативното обмисляне и ученията сред страните.

FT отбелязва, че съдружниците желаят да засилят връзките си в региона на сигурността, с цел да отговорят на " възходящата опасност от Китай ". " Това ще изисква от техните военни да си сътрудничат и да възнамеряват по-ефективно, изключително в изискванията на рецесия като спора в Тайван ", се споделя в публикацията.

Рейчи Орики, някогашен шеф на Обединения щаб на японските сили за самозащита, изяснява пред вестника, че е належащо да се назначи по-висш американски офицер в Япония, защото точно Съединени американски щати поемат главната роля в районната защита. " Това  изпраща сигнал към Китай и Северна Корея , а от позиция на възпирането е разумно да се каже, че Съединени американски щати ще укрепят командната конструкция в Япония ", сподели Орики.

Според вестника може да се прегледа и опцията за модернизиране на формированията на въоръжените сили на Съединени американски щати, ситуирани в Япония.

Японско-американският контракт за взаимно съдействие и сигурност (Договор за взаимна отбрана), подписан през 1960 година, преразглежда и заменя по-ранната версия на Договора за сигурност от 1951 година, който е подписан в един и същи ден с мирния контракт от Сан Франциско. Всъщност контракт за американско-японски военно-политически съюз, той също по този начин задължава Япония да разреши на Съединени американски щати да разположи свои военни бази и всевъзможен контингент от въоръжени сили в страната.

Договорът от 1960 година включваше членове, определящи отговорностите за взаимна защита и изискващи Съединени американски щати да осведомят авансово Токио, преди да разположат свои сили. Заличен е и член, който позволява намесата на Съединени американски щати във вътрешните работи на Япония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР