Съединените щати и Саудитска Арабия се съгласиха, че е важно

...
Съединените щати и Саудитска Арабия се съгласиха, че е важно
Коментари Харесай

САЩ и Саудитска Арабия решени да спрат Иран да получи ядрено оръжие

Съединените щати и Саудитска Арабия се съгласиха, че е значимо да не се позволява Иран да се снабди с нуклеарно оръжие. Това се показва в взаимно изказване на двете страни, представено от " Ройтерс ".

В него се добавя, че американският президент Джо Байдън удостоверява продължаващия ангажимент на Съединени американски щати да поддържат " сигурността и териториалната защита на Саудитска Арабия и да улеснят способността на Кралството да получи нужните качества, с цел да пази своя народ и територия против външни закани ".

Техеран и Рияд - главните шиитски и сунитски мюсюлмански сили в Близкия изток, прекъснаха връзките си през 2016 година поради поддръжката на противоположни страни в прокси войни в целия район.

Саудитска Арабия и Съединени американски щати подчертаха нуждата от по-нататъшно въздържане на намесата на Иран във вътрешните работи на други страни, поддръжката му за тероризма и напъните му да дестабилизира сигурността и стабилността на района, излиза наяве още от изказването.

И двете страни акцентират смисъла на запазването на свободния търговски поток през стратегически интернационалните водни пътища като Баб ал Мандаб и Ормузкия пролив.
 Съединени американски щати и Израел дадоха обещание дружно да откажат Иран от нуклеарните оръжия
Съединени американски щати и Израел дадоха обещание дружно да откажат Иран от нуклеарните оръжия

Вашигтон е подготвен да употребява цялата си " национална мощност "

Байдън към този момент акцентира, че за връщането към нуклеарната договорка от 2015 година Той предизвести, че, с цел да попречат на Иран да придобие или създаде нуклеарни оръжия, в случай че всички други разновидности се провалят.

Преди това иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че Иран няма да отстъпи от своята в договарянията за възкръсване на нуклеарната договорка от 2015 година

Техеран отхвърля да води директни договаряния със своя най-върл съперник - Съединените щати, а предишния месец не съумя да докара до никакъв пробив.

Миналата седмица пратеникът на Съединени американски щати за договарянията сподели, че по време на последните непреки полемики и е постигнал обезпокоителен прогрес в обогатяването на уран.
 Иран не отстъпва от своята
Иран не отстъпва от своята " вярна и разумна " позиция за нуклеарната договорка

Техеран припомня, че Вашингтон първи е нарушил съглашението

Съгласно нуклеарния пакт от 2015 година Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, евентуален път към нуклеарни оръжия, макар че Техеран твърди, че търси единствено гражданска атомна сила в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от договорката, като я назова прекомерно мека във връзка с Иран, и наложи още веднъж суровите наказания на Съединени американски щати, което накара Техеран да наруши нуклеарните ограничавания в пакта към година по-късно.

През март нуклеарната договорка изглеждаше покрай обновяване, когато Европейски Съюз, който координира договарянията, предложения във Виена външните министри на страните по съглашението за завършване на съглашението след 11 месеца непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче договарянията бяха преустановен и, най-много заради настояването на Иран Съединени американски щати да отстранен Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от листата си на задграничните терористични организации.
 В Саудитска Арабия Байдън въпреки всичко е лобирал за нефт
В Саудитска Арабия Байдън въпреки всичко е лобирал за нефт

Кралството може да успокои международните пазари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР