Съединените щати и Китай ще подкрепят нова глобална цел за

...
Съединените щати и Китай ще подкрепят нова глобална цел за
Коментари Харесай

САЩ и Китай обещават сътрудничество в областта на климата

Съединените щати и Китай ще поддържат нова световна цел за възобновими енергийни източници и ще работят дружно против замърсяването с метан и пластмаси. Това оповестиха двете страни в взаимно изказване през днешния ден след среща за намиране на общ език преди договарянията на годишната климатична конференция на Организация на обединените нации COP28 в Дубай по-късно този месец. Това заяви " Ройтерс ".

Климатичните пратеници Джон Кери и Сие Женхуа, които  на 4-7 ноември, се споразумяха да съживят двустранна работна група по климата, която ще разиска области на съдействие сред двете страни, стана ясно от взаимното изказване. Въпреки това още има разлики по въпроси като последователно унищожаване на изкопаемите горива.

" Изявлението от Сънилендс е навреме изпитание за привеждане в сходство сред Съединените щати и Китай преди COP28 ", сподели Ли Шуо, предстоящ шеф на Китайския климатичен център в Азиатското общество. Той разказа връзката сред двата най-големи източника на парникови газове в света като " причина за важен световен прогрес " и сподели, че съглашението Сънилендс ще помогне за " стабилизиране на политиката " преди договарянията в Дубай.
 Организация на обединените нации чака спад на излъчванията под 2% до 2030 година
Организация на обединените нации чака спад на излъчванията под 2% до 2030 година

Това е извънредно незадоволително по отношение на задачите заложени в Парижкото съглашение

Повторното пускане на работната група бележи нормализирането на климатичните връзки сред двете страни след пауза, провокирана през 2022 година от визитата на някогашния ръководител на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати

Групата ще се концентрира върху основни области на съдействие, в това число понижаване на метана и повишение на успеваемостта и " кръговата стопанска система " , както и продан на информация по отношение на политики и технологии за понижаване на излъчванията. Двете страни също дадоха обещание да работят дружно за ограничение на загубата на гори и замърсяването с пластмаса.

Усилията на Китай да понижи личните си въглеродни излъчвания ще бъдат в центъра на вниманието на договарянията на COP28, като страната към момента утвърждава нови електроцентрали, захранвани с въглища, в опит да подсигурява енергийна сигурност.

Съединените щати и Китай обявиха, че поддържат декларацията на водачите на Г-20 за утрояване на световния потенциал за възобновима сила до 2030 година и също по този начин се съгласиха да " ускорят заместването на производството на въглища, петрол и газ ".
 Русия вижда единствено негативи в конференцията за климата в Дубай
Русия вижда единствено негативи в конференцията за климата в Дубай

Няма единни позиции, страните се блокират взаимно и срещата ще е предизвикателство

В взаимното изказване се споделя още, че те чакат " обилни " понижения на излъчванията от енергийния бранш през това десетилетие , само че не съумяха да призоват за последователно унищожаване на изкопаемите горива, цел, която Китай разказа като " нереалистична ".

Двете страни също се съгласиха да включат метана в своите климатични цели за 2035 година - първият път, когато Китай пое такова заричане - и се ангажираха да развият " най-малко пет " широкомащабни плана за съдействие в улавянето, потреблението и съхранението на въглерод до края на десетилетието.

Ли сподели, че COP28 към момента има доста работа, изключително във връзка с изкопаемите горива. " Китай също би трябвало да обмисли каква спомагателна упоритост може да бъде импортирана в COP ", добави той. " Спирането на одобряването на нови планове за въглищна сила е добра последваща стъпка. "
 Посланик на Китай в Съединени американски щати видя развиване в връзките сред двете страни
Посланик на Китай в Съединени американски щати видя развиване в връзките сред двете страни

Според него обаче към момента са изправени пред предизвикателства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР