Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу

...
Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу
Коментари Харесай

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

Съединените щати и Канада би трябвало да поемат водеща роля против хаитянските банди, които сътвориха филантропична рецесия, като блокираха достъпа до основен терминал за гориво. Това съобщи в понеделник посланикът на Хаити в Съединените щати, представен от " Ройтерс ".

" Искаме да забележим нашите съседи като Съединените щати, като Канада, да поемат самодейността и да работят бързо, сподели Бокчит Едмънд в изявление по отношение на даването на помощ за сигурност. Съществува в действителност огромна опасност над главата на премиера. Ако нищо не се направи бързо, съществува риск различен държавен глава да бъде погубен в Хаити ", сподели той, имайки поради убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 година, цитира news.bg.

Миналата седмица министър-председателят Ариел Анри изиска от интернационалната общественост да даде " профилирани въоръжени сили " за надзор на банди, които блокират горивния терминал във Варьо от предишния месец.

Спорадичните грабежи и престрелките сред банди и полицията стават все по-чести в Хаити през последните седмици, защото дефицитът докара до възходящо изтощение и обезсърчение.

Чести митинги също бяха проведени в разнообразни елементи на Хаити с искане за оставката на Хенри, а група деятели в неделя се събраха пред Белия дом, с цел да призоват администрацията на Байдън да спре поддръжката за Хенри.

Припомняме, че ден по-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предложи една или няколко страни да изпратят сили за бързо реагиране, с цел да оказват помощ на полицията в Хаити да отстрани опасността от въоръжени банди. Гутериш не предлага силите да бъдат ситуирани от Организация на обединените нации. Той сподели, че 15-членният Съвет за сигурност би трябвало просто да приветства такава мощ и отбелязва, че той може да увеличи потенциала на Организация на обединените нации за поддръжка на преустановяване на огъня или филантропични съглашения и да обезпечи съгласуваност на напъните с интернационалните сили.

В събота Съединените щати обявиха, че преглеждат настояването на Хаити за поддръжка.

Министерството на външните работи на Канада в петък съобщи, че 19 страни-членки на Организацията на американските страни са се заели да оказват помощ на хаитяните " да преодолеят комплицираните провокации пред сигурността, пред които е изправена страната ".

Острият дефицит на бензин и дизел сковава превоза и принуди предприятията и лечебните заведения да спрат активността си, тъкмо когато страната е изправена пред ново огнище на холера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР