Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу

...
Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу
Коментари Харесай

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

Съединените щати и Канада би трябвало да поемат водеща роля против хаитянските банди, които сътвориха филантропична рецесия, като блокираха достъпа до основен терминал за гориво. Това съобщи в понеделник посланикът на Хаити в Съединените щати, представен от " Ройтерс ".

" Искаме да забележим нашите съседи като Съединените щати, като Канада, да поемат самодейността и да работят бързо, сподели Бокчит Едмънд в изявление по отношение на даването на помощ за сигурност. Съществува в действителност огромна опасност над главата на премиера. Ако нищо не се направи бързо, съществува риск различен държавен глава да бъде погубен в Хаити ", сподели той, имайки поради убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 година
 Организация на обединените нации прикани света да помогне на Хаити
Организация на обединените нации прикани света да помогне на Хаити

От септември насам бандити блокират основния терминал за гориво

Миналата седмица министър-председателят Ариел Анри изиска от интернационалната общественост да даде " профилирани въоръжени сили " за надзор на банди, които блокират горивния терминал във Варьо от предишния месец.

Спорадичните грабежи и престрелките сред банди и полицията стават все по-чести в Хаити през последните седмици, защото дефицитът докара до възходящо изтощение и обезсърчение.

Чести митинги също бяха проведени в разнообразни елементи на Хаити с искане за оставката на Хенри, а група деятели в неделя се събраха пред Белия дом, с цел да призоват администрацията на Байдън да спре поддръжката за Хенри.

Припомняме, че ден по-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предложи една или няколко страни да изпратят сили за бързо реагиране, с цел да оказват помощ на полицията в Хаити да отстрани опасността от въоръжени банди.  Гутериш не предлага силите да бъдат ситуирани от Организация на обединените нации. Той сподели, че 15-членният Съвет за сигурност би трябвало просто да приветства такава мощ и отбелязва, че той може да увеличи потенциала на Организация на обединените нации за поддръжка на преустановяване на огъня или филантропични съглашения и да обезпечи съгласуваност на напъните с интернационалните сили.

В събота Съединените щати обявиха, че преглеждат настояването на Хаити за поддръжка.

Министерството на външните работи на Канада в петък съобщи, че 19 страни-членки на Организацията на американските страни са се заели да оказват помощ на хаитяните " да преодолеят комплицираните провокации пред сигурността, пред които е изправена страната ".

Острият дефицит на бензин и дизел сковава превоза и принуди предприятията и лечебните заведения да спрат активността си, тъкмо когато страната е изправена пред ново огнище на холера.
 Съединени американски щати обмислят филантропична помощ за Хаити
Съединени американски щати обмислят филантропична помощ за Хаити

Бандити на острова се възползват от ситуацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР