Съединените щати и Европейският съюз обявиха ново партньорство за намаляване

...
Съединените щати и Европейският съюз обявиха ново партньорство за намаляване
Коментари Харесай

САЩ и ЕС обявиха ново партньорство за отказ от руската енергия

Съединените щати и Европейският съюз оповестиха ново партньорство за понижаване на зависимостта на континента от съветската сила - началото на дългогодишна самодейност за по-нататъшна изолираност на Москва след нахлуването ѝ в Украйна.

Като част от проекта Съединени американски щати и други страни ще усилят износа на полутечен природен газ за Европа с 15 милиарда куб. м през тази година, заяви Белият дом. В бъдеще ще бъдат доставяни още по-големи доставки, заяви „ Вашингтон Таймс “.

Същевременно те ще се опитат да изпълнят задачите си в региона на климата, като зареждат газовата инфраструктура с чиста сила и понижат приключването на метан, което може да утежни световното стопляне.

Въпреки че самодейността евентуално ще изисква нови уреди за импорт на полутечен природен газ, съгласно Белия дом партньорството е ориентирано и към понижаване на зависимостта от изкопаеми горива в дълготраен проект посредством енергийна успеваемост и различни източници на сила.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разиска въпроса с Урсула фон дер Лайен, началник на изпълнителния орган на Европейския съюз, преди да отпътува за Полша - последния стадий от четиридневното му пътешестване.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен съобщи, че " се стремим да поемем ангажимент за спомагателни доставки за идващите две зими ". А Джейк Съливан, консултант на Байдън по националната сигурност, неотдавна съобщи пред кореспонденти, че администрацията желае бързо да " усили " доставките на газ за Европа.

Руската енергетика е основен източник на доходи и политическо въздействие за Москва. Почти 40% от природния газ в Европейския съюз идва от Русия за отопление на домовете, произвеждане на електрическа енергия и зареждане на индустрията.

След като напусне Брюксел, Байдън отпътува за Полша, където американските войски са основани на към час път с кола от украинската граница. Той ще бъде осведомен за филантропичната реакция на бежанците, които напущат Украйна, и на тези, които към момента страдат в страната. Той ще се срещне и с американски военнослужещи от 82-ра въздушнодесантна дивизия, които служат дружно с полските войски.

След това се чака Байдън да отлети за Варшава за диалози в събота с полския президент Анджей Дуда. Байдън също по този начин възнамерява да произнесе тирада в Полша, преди да отпътува за Вашингтон.

Докато е в Брюксел, Байдън взе участие в тройка срещи на върха, проведени от НАТО, Групата на седемте индустриални страни и Европейския съюз. Извънредната поредност от срещи отразява нарасналата угриженост за войната в Украйна, която навлезе във втория си месец.

Въпреки че Украйна устоя на съветската инвазия доста по-успешно, в сравнение с се очакваше в началото, спорът се трансформира в уморителен и кървясъл, с хиляди жертви от всяка страна и милиони бежанци, бягащи от страната.

Западните водачи се притесняват, че съветският президент Владимир Путин може да употребява химически или даже нуклеарни оръжия, с цел да възвърне инерцията във войната.

Доставянето на повече полутечен природен газ за Европа може да се окаже мъчно, макар че Съединени американски щати фрапантно усилиха износа си през последните години. Много експортни уреди към този момент работят на лимита на потенциала, а множеството нови терминали към момента са единствено в стадий на обмисляне.

По данни на Центъра за полутечен природен газ, лобистка група в бранша, множеството доставки от Съединени американски щати към този момент са ориентирани към Европа. Въпреки че огромна част от доставките към този момент са контрактувани с купувачи, към момента има благоприятни условия за смяна на местоназначението им.

" Съединени американски щати са в неповторима позиция, тъй като разполагат с еластичен полутечен природен газ, който може да бъде пренасочен към Европа или Азия, според от това кой е подготвен да заплати тази цена ", споделя Емили Маклейн, анализатор на газовите пазари в Rystad.

Дори в случай че Съединени американски щати могат да доставят повече газ за Европа, континентът може да изпитва усложнения да го одобри. Терминалите за импорт са ситуирани в крайбрежни региони, където има по-малко тръбопроводни връзки за систематизиране на газа. Дори в случай че всички уреди в Европа работят с цялостен потенциал, количеството газ евентуално ще бъде единствено към 2/3 от това, което Русия доставя по тръбопроводите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР