Съединените американски щати ще повишат производството на петрол с до

...
Съединените американски щати ще повишат производството на петрол с до
Коментари Харесай

През 2018 година светът ще има нов петролен крал

Съединените американски щати ще покачат производството на нефт с до 10 % през 2018 година до към 11 милиона барела дневно, твърди проучване на компанията Rystad Energy, представено от CNN. Така страната ще детронира Русия и Саудитска Арабия по рандеман на недопечен нефт и ще стане производител номер едно в света. Съединени американски щати не са били световен водач, нито пък са били пред Русия или Саудитска Арабия, от 1975 година

" Пазарът радикално се промени поради американската шистова машина ", споделя Надя Мартин Виген, вицепрезидент по пазарите в Rystad.

Докладът демонстрира по какъв начин фракинг революцията трансформира Америка в мощен източник на въздействие на енергийния пазар – наклонността, която президентът Тръмп даде обещание да ускори посредством понижаване на регулациите. Промяната разреши на Съединени американски щати и да е по-малко подвластна от задграничен нефт, в това число от турбулентния Близък Изток.

Производството на нефт в Съединени американски щати понижа – само че не се срина изцяло - откакто водената от Саудитска Арабия ОПЕК стартира ценова война в края на 2015 година за да възвърне пазарния си дял. Огромното предложение накара цените да се срутен от към 100 $ за барел до най-ниско равнище от 26 $.

В резултат добивът в Съединени американски щати се срина с към 11% от пика си през април 2015 година, само че през предходната година още веднъж потегли мощно нагоре. И един от моторите на тази наклонност са новите технологии, които разрешиха извличането на нефт на по-ниски цени.

Ресорната организация в Съединени американски щати предсказа неотдавна, че през 2018 година добивът на нефт ще бъде по към 10 милиона на ден – повече от предходния връх от 1970 година, когато се добиваха по към 9,6 милиона барела.

Rystad Energy предвижда, че към края на годината той ще се увеличи до 11 милиона барела. За съпоставяне, към края на третото тримесечие на 2017 година Саудитска Арабия е добивала по 10,23 милиона барела нефт на ден, а Русия – 10,5 милиона барела.

През последните девет години вноса на нефт в Съединени американски щати е намалял с 25%, а износът разцъфтява след рухването на 40-годишната възбрана. Страната към момента внася повече, в сравнение с изнася, само че ножицата се затваря бързо. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР