Съединените американски щати призоваха Украйна да спре атаките срещу руската

...
Съединените американски щати призоваха Украйна да спре атаките срещу руската
Коментари Харесай

Financial Times: САЩ призовават Украйна да спре ударите по рафинерии в Русия

Съединените американски щати приканиха Украйна да спре офанзивите против съветската енергийна инфраструктура, предупреждавайки, че ударите с дронове могат да покачат международните цени на петрола, както и цените на бензина в Съединени американски щати, което може да навреди на възможностите на президента Джо Байдън в битката за преизбиране с някогашния американски водач Доналд Тръмп, написа Financial Times, представен от " Фокус ".

Многократни предизвестия от Вашингтон са били отправени към висши чиновници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата (ГРУ), оповестиха източници на английското издание. И двете разследващи звена непрестанно уголемяват личните си стратегии за дронове, с цел да нанасят удари по съветски цели по суша, море и въздух от началото на пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година

Един източник съобщи, че Белият дом става все по-разочарован от Украйна, чиито дронове са блъснали петролни рафинерии, терминали, хранилища и уреди за предпазване в Западна Русия, парализирайки петролния ѝ потенциал.

Русия остава един от най-големите експортьори на сила в света, макар глобите на Запада против нейния нефтен и газов бранш. Цените на петрола се покачиха с към 15% тази година до 85 $ за барел, тласкайки цените на горивата тъкмо когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън стартира акцията си за преизбиране.

Вашингтон също е угрижен, че в случай че Украйна продължи да нанася удари по съветски цели, в това число доста от тях, ситуирани на стотици километри от границата, Русия може да нанесе ответен удар по енергийната инфраструктура, на която Западът разчита. Това включва тръбопровода КТК, който придвижва нефт от Казахстан през Русия до международния пазар. Западни компании, в това число ExxonMobil и Chevron, употребяват тръбопровода, който Москва затвори за малко през 2022 година

" Ние не насърчаваме и не толерираме офанзиви в Русия ", съобщи представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърли коментар. В Киев представител на СБУ отхвърли коментар. Представители на Главното разследващо ръководство и кабинета на Володимир Зеленски не дадоха отговор на претенции за коментар.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР