Съединените американски щати изпълниха заканата си и обявиха дипломатически бойкот

...
Съединените американски щати изпълниха заканата си и обявиха дипломатически бойкот
Коментари Харесай

САЩ обяви дипломатически бойкот на Игрите в Пекин

Съединените американски щати извършиха заканата си и оповестиха дипломатически протест на Зимните олимпийски игри в Пекин. Новината бе обявена от представителя на Белия дом.

Решението на президента Байдън значи, че единствените американски представители на зимната Олимпиада ще бъдат спортистите на страната. Още преди месец президентът на Съединени американски щати предизвести, че се обмислят сходни дейности.

„ Това се постанова поради продължаващия геноцид на Китайската национална република и закононарушения против човечеството в Синдзян и други нарушавания на правата на индивида. Спортистите от тима на Съединените щати имат цялостната ни поддръжка. Ще бъдем 100 % зад тях, до момента в който ги приветстваме от домовете си, само че няма да способстваме за фанфарите на тези Игри “, съобщи Джен Псаки – прессекретар на Белия дом.

В отговор Китай неколкократно съобщи, че предстоящите дейности на американската страна не са от голяма важност за Пекин. Дипломатическият протест е първият в историята, както и първият обвързван със Зимни олимпийски игри. Нова Зеландия също разгласи, че няма да изпрати свои държавни представители, а представител на японското държавно управление разяснява, че следва да се вземе решение по въпроса. В исторически проект олимпийските протести датират още от Игрите на 15-та олимпиада в Мелбърн през 1956 година. Най-мащабните сходни дейности са в разгара на студената война когато Съединени американски щати и още 65 страни не изпращат свои спортисти в Москва през 1980-та. Четири години по-късно в Лос Анджелис социалистическият блок, включително и комунистическият режим в България, лишава своите състезатели от олимпийско присъединяване.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР