Съединените американски щати добавиха Турция в списъка на държавите, които

...
Съединените американски щати добавиха Турция в списъка на държавите, които
Коментари Харесай

Нов удар по Турция! САЩ за първи път добавиха натовски партньор в такъв списък

Съединените американски щати прибавиха Турция в листата на страните, които употребяват деца като бойци. Този ход ще усложни още повече влошените връзки сред Анкара и Вашингтон, разяснява Си Ен Ен.

За първи път американците слагат страна от НАТО в този лист. В отчета си за трафика на хора Държавният департамент показва, че Турция е оказала поддръжка на фракцията „ Султан Мурад” в Сирия. Тя е част от сирийската съпротива, която Анкара от дълго време поддържа, и съгласно Вашингтон тази секта е вербувала и употребила деца във военни дейности.

Дипломат от Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че има информация и за потреблението на деца като бойци в Либия, само че изрази вяра, че Вашингтон и Анкара ще решат този въпрос посредством разговор. Правителствата, включени в този лист на Държавния департамент, подлежат на рестрикции, в това число и комерсиално лицензиране на военно съоръжение.

Войната в Сирия е един от въпросите, по които Турция и Съединени американски щати имат съществени разминавания през последните години. Турция извърши няколко военни интервенции против кюрдските фракции в Сирия, до момента в който американците ги подкрепяха, с цел да отстраняват по-лесно джихадистите от „ Ислямска държава”. Вашингтон и Анкара имат и разминаване във връзка с покупката на съветски ракети С-400 (от страна на Турция), както и във връзка с опита за боен прелом през 2016 година Турция изиска от Съединени американски щати изгонването на живеещия в Пенсилвания просветител Фетхуллах Гюлен, апетитен за уредник на пуча, само че получи отвод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР