Съединение, което се съдържа в билката розмарин, може да бъде

...
Съединение, което се съдържа в билката розмарин, може да бъде
Коментари Харесай

Съставка в розмарина блокира способността на SARS-CoV-2 да заразява клетките

Съединение, което се съдържа в билката розмарин, може да бъде оръжие в битката с вируса SARS-CoV-2, който предизвиква Ковид-19, откриха американски учени, представени от електронното издание Юрикалърт, заяви Българска телеграфна агенция.

Специалисти от изследователския център "Скрипс рисърч " откриха, че карнозната киселина съумява да блокира взаимоотношението сред външния шиповиден протеин на вируса и рецептора АСЕ2, посредством който болестта навлиза в клетките.

Научният екип е показал доказателства и е разгледал такива от предходни проучвания, съгласно които това съединяване в розмарина оказва позитивно влияние и при съществени възпалителни процеси - както при тежък Ковид-19, по този начин и при други болести като заболяването на Алцхаймер.

"Смятаме, че карнозната киселина, или усъвършенствано нейно производно си коства да се изследва като евентуално на ниска цена, безвредно и дейно лекуване за Ковид-19 и за някои други възпалителни процеси ", споделя професор Стюарт Липтън, който е измежду създателите на проучването.

В хода на изследванията е оценен противовъзпалителният резултат на карнозната киселина върху имунните кафези, които провокират инфектиране при новия ковид и при заболяването на Алцхаймер. Американските специалисти допускат, че съединението в розмарина може да бъде потребно освен при новия ковид, само че и при случаи на постковиден синдром, свързани с когнитивни нарушавания.

Експериментът демонстрира също, че карнозната киселина непосредствено блокира способността на SARS-CoV-2 да заразява клетките, а при по-високи концентрации даже се следи увеличение на опциите ѝ да спре инфекцията.

Учените от Изследователския институт "Скрипс рисърч " интензивно работят, с цел да синтезират и да тестват по-мощни производни на карнозна киселина с усъвършенствани характерности на лекарство за евентуална приложимост при болести, свързани с възпаления.

Резултатите от проучванията са оповестени в изданието "Антиоксидантс ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР