Съдят България за 9.4 милиарда лева, а криза с адвокатите

...
Съдят България за 9.4 милиарда лева, а криза с адвокатите
Коментари Харесай

Съдят България за 9.4 милиарда лева, повече от събраното ДДС за година, а криза с адвокатите ни оставя без защита

Съдят България за 9.4 милиарда лв., а рецесия с юристите може и да докара до загуба на делата. Оказва се, че ще има нови правила да това кои адвокатски адвокатски фирми ще ни съставляват в межуднародни арбитражни каузи.  Те ще бъдат направени от Министерство на финансите. За задачата е оповестило началото на съвещания, които ще продължат от през днешния ден до 22 февруари, излиза наяве от уеб страницата на министерството.

Това деяние анулира минологодишното решение, което назначи сполучливи адвокатски фирми в света Arnold & Porter и White & Case

Те са спечелили надлежно 82% и 74% от делата, които са водили в сферата, за която и България ползваше услугите им повече от десетилетие.

Срещу страната ни има три висящи каузи. Едното е на ЧЕЗ,  другото от наследниците на Денис Ершов. Третото дело е на строителните бизнесмени Моти Рамот и Рами Леви от Израел. По трите каузи, които са на друг стадий, общата сума на претендираните от България компенсации надвишава два милиарда евро. Този януари пък против България се изправи и групата от компании Nexo, профилирана в региона на криптоактивите. Тя търси обезщетение от три милиарда $.

Така излиза, че сега по висящите каузи и по импортирания иск, от България се претендират най-малко 9.4 милиарда лв.

Тази сума надвишава половината от предстоящите приходи от Данък добавена стойност за годината. Тя е и съвсем 50% от всички разноски, които страната ще направи за пенсии през цялата година.

Въпреки всичко това, страната ни позволява този вакуум. Договорите на представляващите ни юристи са изтекли преди 10 месеца. За избора на нови занапред ще се пишат правила. А чак по-късно ще се подхожда към образуване на спортна процедура.

„ Гласове “ разполага с преписка сред адвокатски адвокатски фирми и Министерство на финансите. В нея юристите упорстват страната да снижи критериите, по които дефинира кои компании ще съставляват България в интернационалните арбитражи. В едно от тях се загатва недоволство, че претендентите мъчно могат да съберат даже и в консорциум изискваната застраховка „ Професионална отговорност “ в размер на 25 млн. евро.

Самата организация на държавната отбрана в последните 20 години, която е довела до спечелването на 15 каузи и загубата на едно, спестявайки на данъкоплатците близо пет милиарда лв., през последните години е обект на очернящи медийни акции, като Министерство на финансите не предприе никакви дейности да отбрани и изтъкне постигнатото.

Източник: Гласове
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР