Съдружникът на Васил Божков - Георги Попов беше екстрадиран в

...
Съдружникът на Васил Божков - Георги Попов беше екстрадиран в
Коментари Харесай

Съдружникът на Васил Божков е задържан за 72 часа

Съдружникът на Васил Божков - Георги Попов беше екстрадиран в България. Той е обвинен за присъединяване в проведена незаконна група, ръководена от Божков.

Двамата са в Дубай от началото на 2020 година, когато стартира следствието на хазартния бизнес на Божков. За тях има издадени червени бюлетини на Интерпол. Страната ни изиска екстрадицията на Васил Божков и Георги Попов от Обединените арабски емирства още през февруари предходната година. Поради неналичието на двустранна конвенция обаче се търсеха други учредения от интернационалното право.

По проблема се поставиха и обилни дипломатически старания. Решението е взето безусловно преди към месец. Твърди се, че Попов самичък се е съгласил на екстрадиция.

Прокуратурата споделя, че Емирствата са удовлетворили настояването на България на правилото на реципрочността. В края на месец април правосъдните управляващи в Дубай са разрешили Георги Попов да бъде екстрадиран по настояването, което страната ни е отправила. Българската прокуратура е известена за това решение на 5 май с писмо.

"В което писмо се сочеше, че правосъдните управляващи на ОАЕ са позволили екстрадицията на българския жител Георги Попов. Знаете, че екстрадицията е по молба на основния прокурор е на правилото реципрочност - взаимност ", изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева, съобщи Българска национална телевизия.

От документ, който Васил Божков разгласява в обществената мрежа, излиза наяве, че по време на правосъдната процедура Георги Попов се е съгласил да бъде екстрадиран. Властите в Емирствата са уведомили страната ни, че Попов ще бъде предаден на български представители на интернационалното летище в Дубай.

"В това писмо, което беше препратено посредством каналите на Интерпол Абу Даби, беше посочено, че лицето е арестувано, и българските управляващи следва в 15-дневен период да извършат фактическото му приемане по направен за това проект от Главна Дирекция "Охрана " при Министерство на правораздаването. С оглед реализиране на фактическото предаване на лицето от Генералното консулство на Република България в Дубай по предписание на Върховната касационна прокуратура на лицето беше публикуван и краткотраен паспорт, изясни Милева.

Попов е предаден в наличието на дипломатически представител на чиновници от Главна дирекция "Охрана ", които да го конвоират по време на полета до София. От столичното летище беше отведен в Националното разследване. На него към този момент му е повдигнато обвиняване в персонално качество и е арестуван за период от 72 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да преценяват дали ще желаят непрекъснатото му задържане от Специализирания углавен съд, или ще му дефинират по-лека мярка за неотклонение.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР