Съдийският квартал най-после ще има своя детска ясла, ако кметът

...
Съдийският квартал най-после ще има своя детска ясла, ако кметът
Коментари Харесай

След 40 г.: Квартал дочака нови детски ясли

Съдийският квартал най-сетне ще има своя детска ясла, в случай че кметът Иван Тотев удържи на обещанието си и откри пари за строителството. Заведението за 120 хлапета ще бъде позиционирано в изоставената от десетилетия забавачка " Георги Бенковски ". От общината възнамеряваха остарялата постройка да бъде съборена и на нейно място да се построи парк. Хората обаче се възпротивиха. " Имаме си 3 парка в квартала и нито един не се поддържа. Защо ни е четвърти? По-добре да се оправят съществуващите зелени площи ", разяснява млада майка.

На срещата с жителите се изсипа цяла дузина служители и общински съветници отпред с кметовете на Пловдив Иван Тотев и на " Централен " Георги Стаменов. ​Дискусията се оказа шумна, само че ползотворна и народът надви.

Кметът за следващ път анонсира предлагането за нов парк на мястото на остарялата забавачка и откриване на две групи за малчуганите в пристройка към детска градина „ Радост ”. Хората обаче се възпротивиха „ Пристройката за двете групи ще стане до края на тази година. За нова ясла ще отидат най-малко 2-3 ”, предизвести кметът. И цитира общинската статистика, съгласно която през 2012 година децата за ясла тук били 12, а през идната - единствено 10.

Цифрите ви са такива, тъй като децата ни вървят в други квартали, приземиха го родителите. И оповестиха тяхната статистика: ​преди дни за 3 свободни места в детска ясла аплайваха 43 деца от „ Съдийски ”. „ Внучето ми върви в съборетината на „ Богомил ” в същата стая, където беше и татко му преди 35 година Ако ме няма, кой ще го взима оттова, пресичайки през бул. " Христо Ботев ", попита една изключително ядосана баба. „ Правете като мен, госпожо ​- дано синът ви си го взима самичък ”, отговори <210> кметът, очевидно визирайки, че майка му Роза не му оказва помощ в развъждането на щерката.

Известният проектант Христо Стоилов се сети да пита по какъв начин ще се съблюдава регламентът на Наредба 7 от Закон за устройство на територията, съгласно който на едно дете от ясла би трябвало да има 20 кв. метра. Няма по какъв начин да се прибавят две нови групи на терен от 3 декара. „ Хайде в този момент и правилник! ”, възнегодува кметът. „ Нали по тази причина е правилник ​- с цел да се съблюдава ”, учуди се арх. Стоилов.

На срещата бе и зам.-кметът по обществените действия Георги Титюков с общинските съветници от Кауза Пловдив Едуард Сарафян и Николай Бухалов. „ Докарал е половината си партия ”, пресметна кметът Тотев. Идеята за нови детски ясли бе на Титюков и хората я поддържаха с спонтанен избор. В него нито един жител на „ Съдийски ” не гласоподава „ евтиното ” предложение на общината. Всички бяха „ за ” нова ясла за 120 деца и детска кухня.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР