Съдийската колегия трябва да приеме оставката на председателя на Софийския

...
Съдийската колегия трябва да приеме оставката на председателя на Софийския
Коментари Харесай

Гласуват оставката на председателя на СГС Калоян Топалов

Съдийската гилдия би трябвало да одобри оставката на ръководителя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов на евентуално последното за мандата на този Висш правосъден съвет (ВСС) съвещание. Решението на Топалов да се отдръпна в средата на мандата изненада и сътрудниците му, и правосъдните кадровици. Той уточни персонални претекстове в молбата си да бъде освободен от правосъдната система, като настоя това да направи отиващият си Висш съдебен съвет. В последвали изявленията Калоян Топалов изясни, че си потегля предварително, тъй като е приключил това, което е заречен при избирането му.

Пред публицисти ръководителят на Върховен административен съд Георги Колев

Когато става въпрос за оставка, тя бива уважавана, доколкото няма никакви спънки - няма дисциплинарни производства или други.

На въпрос дали ще бъде помолен Топалов да остане, тъй като е скъп, Колев сподели:

Определено не, щом е решил…

Много самоуверено. Мислите ли, че работата има приключване - първо, и че толкоз няма какво повече да се направи в Софийски градски съд, разяснява Галя Георгиева от Висш съдебен съвет. 

Във всички случаи един мандат продължава пет години. В средата на мандата не малко неща са свършени, само че въпреки всичко по-важното е да има резистентност на това, което е реализирано, и което се е случило, зави ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов .

Ако няма нещо изключително, което да събере съдиите във Висш съдебен съвет, днешните решения, измежду които и това за Топалов, ще са последните. Точно след седмица новите правосъдни кадровици би трябвало за стартират своя петгодишен мандат. Техният избор и висящият избор на ръководител на Върховен административен съд се чака да са измежду тематиките на евроекспертите, които би трябвало да дойдат до края на деня за последна задача преди упования през декември отчет за положението на правосъдната система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР