Съдийската колегия на ВСС все пак одобри искането на Лозан

...
Съдийската колегия на ВСС все пак одобри искането на Лозан
Коментари Харесай

Лозан Панов все пак ще се върне във ВАС след обрат във Висшия съдебен съвет

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет въпреки всичко утвърди настояването на Лозан Панов да бъде върнат като арбитър от Върховния административен съд след края на мандата му като ръководител на Върховен касационен съд. 

Решението беше взето на изключителна среща на колегията, откакто във вторник предлагането не съумя да мине поради липса на един глас до болшинство. Двамата кадровици, които гласоподаваха " срещу " автоматизираното връщане на Панов на остарялата му позиция от 2015 година, бяха Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков. 

В сряда и двамата са отказали да вземат присъединяване в съвещанието, въпреки че по-рано са участвали на общия пленум на Висш съдебен съвет. Според Lex.bg - основният секретар на съвета е споделил, че не може да открие Магдалинчев, а кабинетът на Кояджиков бил заключен. 

Даниела Марчева и Вероника Имова, които във вторник не съумяха да се включат в съвещанието, са подкрепили настояването на Лозан Панов. 

Липсата на решение по проблема поставяше висшия магистрат в неразбираема позиция, защото от 10 февруари мандатът му като ръководител на Върховен касационен съд завършва, а Висш съдебен съвет опита да блокира правото му да избере къде да продължи да работи. 

Лозан Панов не взе участие в гласуването, което го засягаше директно. 

Във вторник Магдалинчев е атакувал решението поради това, че опитът на Панов във Върховен административен съд е единствено 3,5 година, а във Върховен касационен съд - 7 години. Магистратът беше началник на Административен съд София град от 2007 до 2012 г. 

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков също е изразил " изненада " от настояването на Панов да се върне. Правният уебсайт Lex цитира Чолаков да пита иронично: " След това прелестно ръководство във Върховен касационен съд, за какво не реши да остане там, с цел да бере плодовете от своето ръководство? ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР