Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от
Коментари Харесай

Съдиите не искат европейска проверка на съдилищата

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще изиска от държавното управление да изтегли настояването си за функционален разбор на Върховния административен съд и останалите административни съдилища. Решението е взето във вторник по искане на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков. Миналата седмица и правната комисия на Народното събрание се сплоти към мнението, че не би трябвало да се ревизират административните съдилища.
През 2017 година ръководещите желаеха подпомагане по Програмата на Европейския съюз за поддръжка на структурни промени, откакто по същия ред по-рано беше ревизирана прокуратурата.
Проверката сподели проблем с недосегаемостта на основния прокурор и предложи шефът на националното разследване да получи права да повдига обвиняване и проверява началника си. Нищо такова не се случи, само че се стигна до концепцията службата на Европейски Съюз да направи разбор и на съдилищата. Тя отхвърли да ревизира наказателното правосъдие, само че изрази подготвеност да ревизира административното, защото там се преглеждат делата, които жителите водят против актовете на властта.
На 19 февруари представители на Службата за поддръжка на структурните промени са се срещнали с управлението на Върховен административен съд и са разискали организационни въпроси за предмета и обсега на идния функционален разбор. Ръководството на Върховен административен съд било изрично, че структурна промяна в системата на административните съдилища не е нужна и даже би била извънредно нездравословна, излиза наяве от писмо на Върховен административен съд, изпратено до Висш съдебен съвет. Според съдиите единствените нужни ограничения били свързани с понижаване натовареността на съдиите, което е допустимо посредством законодателни промени в подсъдността на административните каузи. Не е известно какво са дали отговор представителите на Брюксел, написа Сега.
Отмятането на съдийската гилдия е необичайно, в случай че точно тя взе решение на 18 април 2017 година да се предложи на министъра на правораздаването да насочи искане до Службата за поддръжка на структурните промени на Европейска комисия за оказване на техническа помощ.
Върховен административен съд е едно от основните съдилища в страната, тъй като в него се преглеждат тъжби против самостоятелните административни актове на властта. От години съдът е знак на шуробаджанащината поради многото роднински назначения в него, а някогашният му ръководител беше определен с утвърждението на ГЕРБ. През годините в съда гръмна не един скандал, в това число с родственици на съдии, които се представяли за обществено слаби, с цел да получат парцели по морето. Никой не беше осъден, а жителите рядко съумяват да получат правдивост по знакови каузи, изключително свързани с екологията, защото нормално съдът взема решение, че нямат юридически интерес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР